Nyheter

Bush gir statsansatte munnkurv om global oppvarming

Publiseringsdato: 29. april, 2004

Skrevet av: Geir Staale Braaten

Tidligere har George Bush avfeid at global oppvarming finnes, forkastet Kyoto-protokollen og utpekt miljøbevegelsen som skremselspropagandister. Nå gir han alle statsetater og -ansatte, inkludert NASA munnkurv foran en ny Hollywood-film. I filmen rammes både USA og verden av naturkatastrofer som skyldes global oppvarming.

Selv om den nye filmen The Day After Tomorrow er en ren spillefilm og ikke baserer seg på vitenskapelige data skjelver Bush-administrasjonen i buksene, skriver The Sunday Herald. Bush-leiren frykter at filmen vil skade presidenten i innspurten til høstens presidentvalg. Blest rundt temaet er neppe heldig siden Bush har uttalt at global oppvarming ikke eksisterer, og man ønsker nå å unngå at velgerne stiller kritiske spørsmål til hvorfor presidenten ikke tar klimaendringene på alvor.

En måned før filmen har premiere fikk NASA beskjeden om at ingen ansatte skal intervjues, eller kommentere noe som har med filmen å gjøre.

Munnkurv eller ikke munnkurv, i USA tror man nå at mangel på handlekraft og initiativ angående global oppvarming vil bli et område Bush vil få mange kinkige spørsmål om i valgkampen, og da spesielt etter at filmen har premiere 28. mai.

President George Bush, forarget en hel verden da han i 2001 gikk tilbake på Kyoto- avtalen. Avtalen ble i 1997 underskrevet av Bill Clinton-administrasjon på vegne av USA. Forøvrig står USA alene for totalt 25% av verdens utslipp av klimagasser.

Kilde: The Sunday Herald