Nyheter

Obama vil kutte 80 prosent

Demokratenes presidentkanditat Barack Obama ga store klimaløfter under Clinton Global Initiative i New York torsdag.
(Foto: Wikimedia)

Publiseringsdato: 25. september, 2008

Skrevet av: Anne Karin Sæther

På et møte i New York i dag hørte Bellona-leder Frederic Hauge de beste nyhetene han har hørt på lang tid: Presidentkandidat Barack Obama går inn for å kutte USAs CO2-utslipp med 80 prosent innen 2050.

Begge presidentkandidatene i USA, både John McCain og Barack Obama, har nå torsdag ettermiddag holdt taler på Clinton Global Initiative-konferansen i New York.

Bellona er til stede, og ble svært så positivt overrasket da den demokratiske presidentkandidaten lovet å kutte USAs utslipp med hele 80 prosent innen 2050.

Fantastisk

– Dette er helt fantastisk! Det er akkurat dette som må til, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Obama sa også at han ville bruke 15 milliarder dollar på fornybar energi hvert år i ti år framover, og han la vekt på at CO2-håndtering er et viktig klimatiltak, sier Hauge.

Les hele Obamas energi- og klimaplan.

85 prosent mulig

Bellona viste i en rapport som ble lagt fram i juni i år at verdens CO2-utslipp kan reduseres med 85 prosent innen 2050 hvis politikerne virkelig vil. Nå ser det ut til at Obama faktisk kan ta grep om han blir president.

Obama sikter nå mot toppen av det utslippskuttet FNs klimapanel har snakket om er nødvendig.

FNs klimapanel mener at utslippene av klimagasser må reduseres med 50 til 85 prosent i 2050. EU vedtok i fjor EU å kutte sine CO2-utslipp med 20 prosent innen 2020, samtidig som 20 prosent av EUs totale energiforbruk skal stamme fra fornybare energikilder.

– Dette er en utfordring for oljenasjonen Norge, sier Frederic Hauge fra New York.

Internasjonal klimaavtale

Neste år skal en ny internasjonal klimaavtale sluttforhandles i København. Ifølge planen for de videre FN-forhandlingene skal alle i-land påta seg målbare reduksjoner i klimagassutslipp, men det er foreløpig ikke satt konkrete mål for hvor store reduksjonene skal være.