Nyheter

Obama gir varig vern til «USAs Lofoten», Bristol Bay

Obama kunngjør varig vern av Bristol Bay i video
Obama kunngjør varig vern av Bristol Bay i video
WH.gov

Publiseringsdato: 17. desember, 2014

Skrevet av: Bellona

USAs president Barack Obama kunngjorde i en video i går at han vil beskytte Bristol Bay i Alaska og de arktiske havområdene rundt mot olje- og gassvirksomhet for godt. – Dette gir inspirasjon og bør skape presedens også for områdene rundt Lofoten, Vesterålen og Senja her i Norge, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Miljøvernere har jobbet iherdig for å beskytte de sårbare arktiske områdene i Bristol Bay mot olje- og gassnæringen. I 2010 vernet Obama disse områdene midlertidig, fram til 2017. Denne beslutningen stenger et areal på størrelse med hele delstaten Florida for olje- og gassvirksomhet, for godt.

– Mens Petoros slagord for tiden er «lite tid, mye igjen», fokuserer Obama på å spare til fremtidige generasjoner. Med dette viser amerikanerne at det nytter å slåss for å holde sårbare områder unna fossilindustrien, sier Frederic Hauge.

Bristol Bay er sete for den amerikanske urbefolkningens fiskeindustri – verdt 2 milliarder dollar – som i dag leverer 40 % av hele USAs villfangede sjømat.

– Bristol Bay er verdens mest produktive område for laksefiske, erklærte Obama i sin video (se nedenfor).

– Jeg tar grep for å sikre at en av våre største naturressurser, og massive økonomiske drivverk for både Alaska og hele USA, Bristol Bay, bevares for fremtidige generasjoner. Det er for verdifullt til å selge bort til høystbydende, sa den amerikanske presidenten.

Les hele saken på våre internasjonale sider.