Nyheter

John Podesta til Arendalsuka

John Podesta.
John Podesta.
Lawrence Jackson, White House photographer

Publiseringsdato: 10. august, 2017

Skrevet av: Ellen Viseth

Hillary Clintons valgkampleder, John Podesta, besøker Norge som Bellonas gjest under Arendalsuka 2017. Han vil gi et unikt innblikk i hvordan valget av Donald Trump påvirker amerikansk politikk og miljøet.

John Podesta (68) var valgkampleder for Hillary Clinton før presidentvalget i 2016. Han har tidligere vært Counselor og seniorrådgiver for Barack Obama, og stabssjef for president Bill Clinton. I dag er Podesta styreformann i tenketanken Center for American Progress.

Onsdag 16. august kommer han til Arendal, som Bellonas gjest under Arendalsuka. Onsdag kveld deltar Podesta i NRK Urix, direktesendt fra Kulturhuset i Arendal.

– Podesta var svært sentral i utformingen av Barack Obamas energi- og klimapolitikk. Podesta er fortsatt svært tett på det politiske livet i Washington, og han kan gi en unik innsikt i hva som skjer i amerikansk politikk under Donald Trump, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Podesta var en av hjernene bak Obamas energiplan, metanstrategi og solenergi-forpliktelse. Han fikk også økonomene i Det hvite hus til å legge fram tall på hvor mye det vil koste å ikke gjøre noe for å bekjempe klimaendringene.

 

Frederic Nordkapp Bellona-leder Frederic Hauge

Grasrotopprør og søksmål i USA

Det ble et politisk jordskjelv da Trump kunngjorde at han vil trekke USA ut av Paris-avtalen. Hva det har å si for amerikansk og global klimapolitikk, vil bli et sentralt tema for samtalene i Arendal.

Samtidig gjøres andre klimapolitiske endringer i det skjulte. Denne uken avslørte The Guardian at Trump allerede i februar sendte ut beskjed om at ansatte i statsadministrasjonen ikke lenger skal bruke ordet «klimaendringer», men i stedet snakke om ekstremvær.

Hauge er skremt over Trumps angrep på forskningen og hvordan amerikansk klimapolitikk nå plukkes fra hverandre.

– Det blir svært interessant å høre hva Podesta kan fortelle om det som skjer i amerikansk klimapolitikk, men som ikke når overskriftene her i Europa. Det blir nok ikke noen lystig samtale, men vi må vite hva som skjer, sier Hauge.

Samtidig gleder han seg til å lære mer om grasrotopprøret som pågår i USA nå.

– Det gjør meg oppglødd å høre om hvordan vanlige folk, private bedrifter og lokale politikere samler seg for å opprettholde gode klima- og miljøtiltak. Dette håper jeg at Podesta kan fortelle mer om. Det blir også spennende å høre hvordan amerikanerne bruker rettsvesenet for å unngå de verste utslagene av Trumps politikk, sier Hauge.

 

 

Trump på G20: «Alle snakket om Podesta»

Podestas navn ble sentralt i den amerikanske valgkampen i 2016 da han fikk sin epostkonto hacket, noe som påvirket Demokratenes valgkamp. Sporene ledet mot hackergruppen Fancy Bear, som er assosiert med den russiske overvåkningstjenesten.

Podesta ble også tema under G20-toppmøtet i Hamburg i sommer, da Donald Trump hevdet at «alle snakket om Podesta» og at han ikke hadde gitt FBI og CIA tilgang til serveren til Democratic National Committee.

Podesta svarte med å kalle Trump en «wack job» (gal person):  «Ta deg sammen, mann. Russerne begikk en forbrytelse ved å stjele mine eposter for å hjelpe deg å bli president». «Kanskje du skal prøve å finne en måte å nevne dette for president Putin», skrev Podesta.

– Det er ingen tvil om at John Podesta blir hovedattraksjonen under Arendalsuka, som starter 14. august, sier lederen for programkomiteen, Øystein Djupedal, til Aftenposten.