Nyheter

Frp ingen troverdighet i klimaspørsmål

Publiseringsdato: 26. februar, 2007

Skrevet av: Anne Karin Sæther

– Frp viser nå tydelig hva de egentlig står for, og at de helt mangler seriøsitet i klimadebatten, sier Bellona-leder Frederic Hauge etter at Frps landsstyre har nektet å akseptere Kyoto-protokollen.

I helgen stemte landsstyret i Frp mot å akseptere Kyoto-avtalen. Dermed gikk partiformann Siv Jensen og klimapolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen på et nederlag. De skal ha ønsket å innføre flere endringer i partiets klimapolitikk.

– Her har de tapt så det dundrer for de klimarabiate klovnene i Frp! Dette her er fullstendig drepende for Frps troverdighet i klimaspørsmål, sier Bellonas leder Frederic Hauge.

Ok i praksis

I realiteten har Frp motvillig støttet Kyoto-avtalen fordi den er en del av Norges internasjonale forpliktelser. Spesielt Carl I. Hagen har i flere debatter understreket nødvendigheten av å oppfylle landets folkerettslige forpliktelser, selv om han aldri har støttet Kyoto-avtalen.

– Denne politikken har ikke vært forankret skikkelig, så det vi nettopp har sett var et forsøk på å formalisere den. Men Siv Jensens forsøk på å grønnvaske Frp endte opp med å vise alle hva Frp egentlig står for i klimadebatten. Dette er et stort problem for Frps seriøsitet, sier Hauge.

Inkompetente

Med avgjørelsen i Frps landsstyret erklærer Frp seg som en motstander av en del av folkeretten. Kyoto-avtalen er en internasjonal avtale Norge ikke kan tre ut av når vi først har akseptert avtalen, så i praksis vil ikke Frps avgjørelse ha betydning for Norges forhold til Kyoto.

– Det som er veldig rart er at Frp har vært en av de ivrigste tilhengerne av kvotehandel som en løsning på klimaproblemene. Men nå er de altså helt mot. Dette føyer seg inn i rekken av tegn på inkompetanse i partiet. De avskriver seg jo helt fra norsk klimadebatt – og vil bli oppfattet som useriøse internasjonalt, sier Hauge.

Nærme seg regjering?

Hauge i Bellona sier at forskjellige politikeren gjerne kan ha forskjellig syn på hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte, men at å gå i mot Kyoto likevel er svært oppsiktsvekkende.

– Frp går bakover! Hvis de ønsker å nærme seg en regjeringsposisjon må de i det minste stå på samme plattform som de andre partiene, sier Hauge og legger til:

– Det finnes mangler ved Kyoto og gjennomføringen av avtalen, men det som er bra er at avtalen er internasjonalt forpliktende og at vi har fått en ramme for kampen mot klimaendringer. Uansett hva du mener blir det ikke noe bedre å ta vekk Kyoto!

Tviler fortsatt

Frp har gitt klart uttrykk for at partiet tviler på om den globale oppvarmingen vi opplever er menneskeskapt. Senest i september sa Solvik-Olsen følgende til NRK:

”Jeg er skeptisk til at klimaendringene er menneskeskapt, særlig rundt orkaner er det stor uenighet. Dessuten kan det også være positive konsekvenser av global oppvarming”.

Partileder Siv Jensen har flere ganger understreket at man må høre på klimaskeptikerne.

”Vi kan ikke ignorere forskernes klimatvil”, sa hun til Aftenposten i januar.