Nyheter

Benekter global oppvarming – får applaus av Frp

Sveiseekspert og "klimanalytiker" Fred Goldberg gjør stor suksess hos Frp når han hevder at mennesket ikke kan påvirke klimaet.
(Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

Publiseringsdato: 7. april, 2008

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Frps sveiseekspert og såkalte ”klimaanalytiker”, Fred Goldberg, ble møtt med stor applaus under Frps klimaseminar i helgen. Ifølge Goldberg har vi ingen global oppvarming i dag.

– Vi er blitt lurt, sa Fred Goldberg til de mer enn 350 Frp-erne i salen, på klimaseminaret i Sandvika på lørdag.

Goldberg har doktorgrad i sveiseteknologi og omtales med tittelen ”klimaanalytiker” av Frp, som bruker ham som fast innslag på klimaseminarene sine denne våren.

bodytextimage_050408-Siv-og-Goldberg_1.JPG Photo: (Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

Forklarte klimaendringer

I motsetning til under sitt første klimaseminar, hadde Frp denne gang invitert en klimaforsker – Helge Drange fra Bjerknes Senter for klimaforskning og Nansen-senteret.

Se debatten mellom Fred Goldberg og Helge Drange på Frps nettside.

Drange viste til at de varmeste 12 årene som er målt på jorda finnes blant de 13 siste årene. Han forklarte at dette ikke kunne skyldes økt solinnstråling eller kosmisk stråling. Det er de økte utslippene av klimagasser som har skylda.

– Men tilbake i tid har solinnstråling, avstanden mellom jord og sol og helningen på jorda kunnet forklare klimaendringer, sa Drange.

Hårreisende!

Drange sa at det var heldig for oss mennesker at havet absorberer en stor del av den CO2 som slippes ut gjennom forbrenning av olje, gass og kull, men problematisk at havets opptak av CO2 går stadig mer langsomt.

Goldberg avviser på sin side av havet absorberer CO2. Han mener det motsatte har skjedd: At havet slipper ut CO2 i atmosfæren, og at det er grunnen til at CO2-innholdet der øker.

Da klimaforsker Drange gikk gjennom ulike bevis for at Goldbergs standpunkt ikke holder mål, satt partileder Siv Jensen og leste avisen.

Etter sitt foredrag sier Drange til Bellona Web at Goldbergs påstander om at havet ikke absorberer, men slipper ut CO2, er noe av det minst seriøse i norsk klimapolitikk noen gang.

– Det er helt hårreisende det han sier, og det er vanskelig å gå inn i disse tingene i en debatt, sier Drange.

Kan ikke vente

I debatten med Goldberg understreket Drange at det aldri før har vært så viktig for politikerne å påvirke framtida som nå:

– Klimaforskningen har i 15 år kunnet påvise menneskelig påvirkning på klimaet. Nå har vi bevissthet om problemet. Men vi har ikke 15 år til for å få handling. Vi trenger politikere som kan stå opp og handle. De valgene vi gjør nå vil være veldig viktige for framtida, sa Drange.

Beklaget buing

På vei ut av lokalet i Sandvika fikk klimaforsker Drange oppmuntrende meldinger av flere Frp-ere som takket for foredraget: ”Veldig spennende”, ”Bra innsats!” og ”Lykke til!”.

En Frp-representant stoppet Drange for å beklage at det hadde forekommet buing under foredraget hans.

Til Bellona Web sier Drange at selv om partiet Frp ser ut til å vende ryggen til verden, så har det skjedd mye:

– Det har vært en fantastisk utvikling i partiet fra tida da Carl I. Hagen var partiformann. Nå gir de i alle fall inntrykk av at de vil ha en prosess, sier Drange med et forsiktig smil.

Vil bli latterliggjort

Hvis drivhuseffekten ikke hadde vært reell, vil man nå gå inn i en mye kaldere periode. Ifølge Goldberg er vi på vei inn i en ny liten istid.

– Hadde det ikke vært for menneskene og de økende utslippene av CO2 ville temperaturen gå nedover, men utviklingen går vitterlig andre veien, sier Drange.

Han mener at Frp vil ende opp med å ta grundig feil om de følger i Goldbergs spor:

– Det er bare å notere hva de sier. De kommer til å bli latterliggjort. Hvis Frp ikke aksepterer at vi har et klima i endring er det bare et spørsmål om tid før partiet virkelig blir gjort til latter.