Nyheter

Slaktet Sivs klimaskepsis

Frederic Hauge fra Bellona på talerstolen under Frps klimaseminar
(Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

Publiseringsdato: 6. april, 2008

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Bellona-leder Frederic Hauge var nådeløs i sin kritikk av Siv Jensen og Frp under partiets klimaseminar i helgen.

– Jeg har lyst til å si noe om moral, sa Frederic Hauge fra talerstolen, med partileder Siv Jensen på første rekke blant tilhørerne.

– Fordi jeg skal ha det bra mye lettere overfor mine barnebarn, Siv. Jeg kan si ok, jeg prøvde i alle fall, jeg turde ikke ta sjansen på at global oppvarming ikke var en realitet, så vi gjorde det vi kunne. Du skal gjøre det motsatte du.

– ”Det var 2.500 forskere i FNs klimapanel som sa at global oppvarming var en realitet, men jeg valgte å bruke noen år til på å tvile, så vi kom for sent i gang, så vi klarte det ikke”. Dét er ikke noen hyggelig beskjed å gi.

 

bodytextimage_SivJ_5april08.JPG Photo: (Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

På sidelinja

I helgen arrangerte Fremskrittspartiet det andre av totalt fire klimaseminar for sine tillitsvalgte. I overkant av 350 Frp-ere var til stede i Sandvika da Siv Jensen åpnet seminaret.

I talen til sine egne klaget Jensen over at Frp ble beskyldt for å være klimabøller, og over at partiet ikke ble invitert inn i det politiske arbeidet med klimaforliket på Stortinget.

– Hvorfor i all verden kunne vi ikke inviteres inn? Fordi man må ha en fiende, sa Jensen.

Uenig med FNs klimapanel

Noen minutter senere gjorde imidlertid Jensen det klart hvorfor Frp står så langt unna alle de andre partiene på Stortinget i klimadebatten.

– Bak FNs klimapanel står det 2.500 forskere. Det er feil. Det står 52, sa Jensen til fornøyd humring i salen.

Deretter påsto hun at så mange som 20.000 akademikere med naturvitenskapelig bakgrunn er uenige med FNs klimapanel. Jensen gjorde ikke rede for hvor hun hadde denne informasjonen fra, men senere oppga Fred Goldberg, sveise-spesialisten og ”klimaanalytikeren” fra Sverige som Frp bruker på alle sine klimaseminarer denne våren, lignende tall.

Naturlige variasjoner

Som parti er Frp dypt skeptisk til hvorvidt det finnes menneskeskapte klimaendringer:

– Vi avviser ikke konklusjonen til FNs klimapanel. Vi har ikke slått fast at de tar feil. Vi har ikke forutsetninger for det, sa Siv Jensen og fortsatte:

– Det kan gode hende de har rett, men det kan godt hende at det er de som sier det er naturlige variasjoner som har rett. Og hva da?

 

Skeptisk?

Hvis du vil vite mer om forholdet melom naturlige og menneskeskapte klimaendringer, eller andre debatterte spørsmål knyttet til klimaendringer kan du lese:

”Ti myter om klima” skrevet av Cicero Senter for klimaforskning

”Myter, misforståelser og fakta om klima” skrevet av Meteorologisk institutt

”Myter og fakta om klimaendringer” skrevet av Bjerknes Senter for klimaforskning