Nyheter

Advarer mot oljeutvinning

Nicholas Stern kommer til Climate Conferanse 08, 5. og 6. juni 2008.
(foto: TV 2)

Publiseringsdato: 2. juni, 2008

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Den britiske økonomiprofessoren Nicholas Stern mener Norge bør unngå å utvinne all oljen for å spare klimaet. Torsdag kommer han på Climate Conference 08 i Norge.

Torsdag starter klimakonferansen Climate Conferanse 08, som arrangerer av Bellona i samarbeid med Club de Madrid og Hafslund. Her samles noen av verdens mest innflytelsesrike mennesker i klimaspørsmålet. Den britiske økonomen Nicholas Stern er en av konferansedeltakerne.

I et intervju med TV 2 advarer han Norge mot å utvinne all oljen.

– Faren er at om vi forsøker å bruke de ressursene vi har, så vil det være mer enn nok drivhusgasser i atmosfæren til å steke planeten, sier Stern til TV 2.

Høy oljepris stimulerer økt olje- og gassutvinning. Norge bør la være å utvinne all olje og gass vi har, mener Stern.

Bellona enig
Bellona er svært glade for å ha Stern som deltaker på denne ukas klimakonferanse.

– Vi ser fram til å få Sterns innspill til hvordan det internasjonale samfunnet kan møte de utfordringene global oppvarming gir oss, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Stern er en av verdens absolutt mest anerkjente økonomer, og ingen har hatt anledning sånn som han å gå gjennom de økonomiske konsekvensene av global oppvarming, og også hvilke økonomiske virkemidler som må til for å løse dette, sier Hauge til TV 2.

Stern-rapporten
Stern er mannen som får mye av æren for at verdens politiske ledere tar klima på alvor. Han er forfatteren av Stern-rapporten, ”The Stern Review on the Economics of Climate Change”, som konkluderer med at kostnadene ved å la klimaendringene gå sin gang vil være langt større enn kostnadene ved å forhindre klimaendring.

Stern-rapporten ble utarbeidet på oppdrag fra britiske myndigheter, og var klar i oktober 2006.

Nylig uttalte Stern at utslippene vokser enda raskere enn man forutså og at også klimaendringene ser ut til å komme fortere. En viktig grunn til dette er at planetens evne til å suge til seg CO2 blir stadig dårligere.

Klimakonferanse
Bellona har invitert til konferansen sammen med Hafslund og organisasjonen for tidligere statsledere, Club de Madrid.

På konferansen deltar også en rekke internasjonale navn, som Sveriges tidlgere statsminister Göran Persson, Argentinas miljøvernminister Romina Picolotti, Richard Benedick, mannen som forhandlet fram Montreal-protokollen, som stoppet gassene som ødela ozonlaget. FNs klimautsendinger Gro Harlem Brundtland og Ricardo Lagos kommer også. Blant de norske deltakerne er partilederne Erna Solberg (H) og Kristin Halvorsen (SV), næringslivstopper som Fred. Olsen og Jens Ulltveit Moe, LO-leder Roar Flåthen og Kåre Willoch.

Programmet ser du her: www.CC8.no.