Nyheter

– En god dag for norsk klimapolitikk

Frederic Hauge
Frederic Hauge
Bellona

Publiseringsdato: 4. februar, 2015

Skrevet av: Ellen Viseth

- I dag melder Norge seg i praksis inn i EU for å være en del av Europas klimakamp, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Dagens nyhet innebærer at regjeringen forplikter Norge til EUs klimapakke mot 2030. Det betyr at Norge må bruke EUs definisjoner og slutte med klimakvoter fra u-land, slik EU har gjort.

– Nå kan ikke Norge lenger gjemme seg bak dårlige klimakvotekjøp i utviklingsland for å sminke norsk klimapolitikk. Dette forplikter norske politikere, uavhengig av stortingsflertall og ulike regjeringer, sier Hauge.

 

Rike Norge vil ikke slippe billig unna

Bellona har jobbet lenge for å få Norge til å forplikte seg til byrdefordelingsprinsippet (Effort Sharing Decision). I forhandlingene med EU er det utenkelig at et rikt land som Norge skal slippe unna med mindre enn 40 prosent nasjonale kutt.

-Verken Bellona eller EU godtar den norske argumentasjonen om at klimakutt i Norge er dyrere og vanskeligere enn i andre land. Vi forventer at Norge må ta et stort ansvar. Det er naivt å tro at EU vil la styrtrike Norge slippe billig unna, sier Hauge.

Det vil bli en debatt om å forhandle om kutt i ikke-kvotepliktig sektor.

– Verken Bellona eller EU godtar den norske argumentasjonen om at klimakutt i Norge er dyrere og vanskeligere enn i andre land, sier Hauge.

 

Bellona skal kjempe i Brussel

Hauge mener at Bellona i dag får igjen for å ha hatt en tilstedeværelse i Brussel siden 1996.

– Nå vil Bellona sørge for at Norge ikke lurer seg unna  klimakutt i ikke-kvotepliktig sektor, og vi skal jobbe for at Norge tar en ennå tydeligere rolle på karbonfangst- og lagring i Europa, sier Hauge.

– Dagens klimamål flytter norsk klimapolitikk ut av norsk skog og billigkvoter i u-land, og inn i EU, avslutter Bellona-lederen.