Nyheter

– 55 prosent klimakutt bør være et minstemål

Olav Øye
Olav Øye

Publiseringsdato: 3. november, 2022

Skrevet av: Signy Fardal

– Bellona mener 55 prosent klimakutt bør være et minstemål. Derfor er det bra at regjeringen nå sier klart fra om dette. Men vi har lenge savnet virkemidler som sørger for utrulling av moden teknologi, sier Olav Øye, seniorrådgiver klima og industri i Bellona.

Tre dager før de årlige klimaforhandlingene går av stabelen i Sharm el-Sheik i Egypt, kalte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) og klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) inn til pressekonferanse. Her kom regjeringen med et løfte overfor det internasjonale samfunnet: Norge melder nå inn 55 prosent klimakutt.

– 55 prosent er en skjerpet ambisjon. Kursen er satt for å nå det målet, sa statsminister Støre på pressekonferansen.

– Men dette er allerede vårt nasjonale mål, med 55 prosent kutt. Det vi gjør nå er å forplikte oss overfor FN. Så det blir ikke strengere krav i Norge enn det var i går, fordi vi allerede er i gang med den omstillingen,  sa klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Virkemidler må på plass

– Verden må halvere utslippene så raskt som mulig. De rike landene må gå foran, og Norge er i en særstilling på grunn av teknologimiljøer, naturressurser og kapital. Dette handler for eksempel om å bygge CO2-lagre på norsk sokkel, slik at europeisk industri får mulighet til å kutte raskt. Slike tiltak kan bidra til at andre land også blir villig til å øke ambisjonene, sier Bellona-rådgiver Olav Øye.