Nyheter

Klimasjef i EU åpner Bellona Climate Action Conference

Bellona Climate Action Conference 2024
Bellona Climate Action Conference 2024

Publiseringsdato: 26. september, 2024

Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge

I anledning Bellonas 30-årsjubileum i Brussel, arrangerer vi vår første Bellona Climate Action Conference. Konferansen starter med key note av Kurt Vandenberghe, Director-General DG CLIMA – EUs klimadepartement.

Formålet med konferansen er å diskutere strategier og løsninger for å akselerere industriell avkarbonisering, med fokus på nødvendige tiltak på politisk nivå, for å nå EUs klimamål innen 2030.

– 2030 nærmer seg med stormskritt. Skal vi beskytte planeten vår og menneskenes velferd, er vi avhengig av å avkarbonisere europeiske industrier, sier leder for Bellona Europa, Jonas Helseth og utdyper.

– EUs neste lovgivende periode må sikre at utviklingen av industripolitikk samsvarer med Europas klimamål og industrien må lede an i overgangen til lavkarbonproduksjon. Mandag 1. oktober samler vi derfor industriledere, sivilsamfunnet, akademia og beslutningstakere på Bellona Climate Action Conference 2024 i Brussel for å forene kreftene som må dra i samme retning.

Leder for Bellona Eurpoa, Jonas Helseth og Bellona-stifter, Frederic Hauge, på klimatoppmøtet COP28 i 2023.

Bellona Europa 30 år

Konferansen avsluttes med en mottakelse og feiring av Bellonas arbeid med å påvirke EUs klimalovgivning gjennom 30 år.

– EUs betydning for Norge har økt dramatisk over disse 30 årene. Da Norge sa nei i 1994, sa Bellona ja. Nå har vi et tjuetalls utrolig dyktige ansatte i Brussel som jobber med storskala løsninger på industriutslipp, å sikre at utslipp regnskapsføres på en skikkelig måte, og å stoppe falske løsninger og narrativer, ser Bellonas-stifter Frederic Hauge.

– Og vi ser at det nytter å slåss, når vi påvirker EU-beslutninger gjennom langsiktig, metodisk arbeid, bygger allianser og skaper konkrete gjennomslag, for eksempel på behovet for karbonfangst og -lagring i industri. Jeg er stolt av hva Bellona Europa har oppnådd over disse årene, og ser frem til vår første Climate Action Conference, fortsetter Hauge, som selv har hatt flere tunge EU-verv, blant annet som spesialrådgiver for EUs energikommisær, Günther Oettinger, i 2011.

Agenda

Konferansens agenda omfatter et mangfold av paneler hvor deltagerne vil diskutere den kritiske utfordringen ved industriell avkarbonisering i en systematisk ramme, i stedet for isolert.

Deltakerne på konferansen vil gjennom hele arrangementet delta i diskusjoner om;

  • Omstilling av energisystemer
  • Utvikling av ledende markeder for lavkarbonprodukter
  • CO2-infrastruktur
  • Økonomien i industriell avkarbonisering med fokus på karbonprising
  • Dybdeanalyser av Bellonas veikart for 2024-2029

Sammen vil vi utforske konsepter som innebygd karbon og undersøke hvordan klimaløsninger som elektrifisering, CCS eller hydrogen kan bidra som avkarboniseringstiltak.

Last ned full agendaen her.

Påmelding

Påmeldingen til konferansen og mottakelsen er fullbooket. Det er imidlertid mulig til å følge konferansen online på Zoom.

Registrer deg for digital deltagelse her.