Nyheter

24 timers realitet

Foto: Magnus Borgen

Publiseringsdato: 4. desember, 2011

Skrevet av: Magnus Borgen

Klimaskeptikerne fikk passet sitt påskrevet, og kommunikasjonsrådgivere med ansvar for olje- og kullindustriens PR-kampanjer ble bedt om å reflektere over hvilke realiteter de presenterer – da Larry Schweiger i National Wildlife Federation og selveste Al Gore (på video) holdt innlegg i Bellonas møterom.

President Larry Schweiger i USAs største miljøvernorganisasjon var i Bellonas rom og ga en personlig  fremføring av Al Gores tankevekkende lysbildebaserte film 24 Hours of Reality, som har vært presentert for mer enn 10 millioner mennesker globalt siden premieren i UAS den 14.september i år.

National Wildlife Federation har hele fire millioner medlemmer og Larry Schweigerhar betydelig innflytelse i amerikansk miljøpolitikk. Han åpnet sitt innlegg med å si at han satte pris på et nært samarbeid med Bellona og at relasjonen har vært spesielt nær etter at Frederic Hauge gjorde et sterkt inntrykk på Schweiger og hans team i Lousiana, da Bellona var tilstede under oljekatastrofen i Mexicogulfen våren 2010 .

Fjern tvilen, avslør de som nekter

Under mottoet “Remove the Doubt, Reveal the Deniers” tok Schweiger tilhørerne med på en rystende reise gjennom en del tidlige effekter av menneskeskapte klimaendringer.

Schweiger tok på seg kommentatorrollen i filmen til sin nære allierte Al Gore. I filmen snakket den tidligere visepresident i USA om hvordan kommende generasjoner en dag vil se på vi som levde i 2011 og utfordre oss: “Hva var det dere tenkte på det tidspunktet? Trodde dere at alle klimaforskere tok feil?”.

Både Gore og Schweiger viste til en trend der grasrotbevegelsen innen miljø og klima er sterkt voksende.

-Tenk bare på hva som kan endres på en dag, kommenterte Larry Schweiger.

Bilder av store politiske øyeblikk som når Berlin-muren ble revet i 1989, og flere bilder fra den såkalte “arabiske våren” i land som Tunisia og Egypt rullet over skjermen. Bilder av gater som blir til elver på en dag, fjell som kan få store jordras på en dag og regnskog som kan bli brent og hugget på en dag, akkompagnerte resten av Schweigers innlegg.

-Klimaskeptikere hevder mye av de naturkatastrofene vi ser er normalt, men det er overhodet ikke noe normalt med flere av de naturbegivenhetene vi har sett den siste tiden, fortsatte Schweiger.

Naturkreftene herjer

Den sterke og overbevisende fremvisningen viste konkret og godt dokumentert unormale naturfenomener i land som Sør-Korea, Pakistan, Kina, India, Colombia, USA og Albania.

En av historiene var et ekstremt regnvær i Colombia, der det enkelte steder hadde vært over fem ganger så mye nedbør som historisk normalt, og et uvær som hadde ført til at to millioner mennesker måtte flykte fra hjemmene sine.

Et annet eksempel var hentet fra Brasil, der landets tidligere president Lula da Silva selv hadde funnet frem til eksempler i det store latinamerikanske landet der det hadde vært “tørke, der det ikke skal være tørke, og regn der det ikke skal være regn”.

Kledde av skeptikerne 

Larry Schweiger var tydelig opptatt av å kle av klimaskeptikere i sitt innlegg, og å avfeie deler av retorikken som organisasjonen hans møter.

– Noe av de pussigste argumentene jeg møter i USA, er fra folk som hevder at vulkaner forurenser like mye som mennesker. – Forskningen her er helt klar. Vulkaner slipper ut 0,15-0,26 gigatonn CO2 per år, mens tallet for menneskelig utslipp er 35 gigatonn per år, sa Larry Schweiger.  

Han viste også til hvordan samtlige 50 amerikanske stater toppet eller utlignet varmerekordene sine i juli måned i år. 200 amerikanske byer dette året har opplevd å slå tidligere gjennomsnittlige varmerekorder iløpet av sommeren, og det har blitt satt 6000 dagsrekorder på høy dagtemperatur i ulike amerikanske byer bare i år.

– Vi vet at vi må endre oss nå, sa Schweiger.

bodytextimage_AlGore-1..jpg Photo: Foto: Magnus Borgen

Al Gore på video

Under innledningen til Schweiger ble det vist en video hvor tidligere visepresident og klimaforkjemper Al Gore holdt en glitrende appell. Han la ikke fingerene i mellom i sin omtale av fossilindustrien:

«Aktører i fossilindustrien har penger, innflytelse og kontroll. Men sammen har vi noe som ikke de har: Realitetsorientering», sa Al Gore i videoopptaket.

Al Gore ba rett og slett kommunikasjonsrådgivere med ansvar for olje- og kullindustriens PR-kampanjer  om å reflektere over hvilke realiteter de presenterer.

Transatlantisk samarbeid

Bellonas internasjonale seniorrådgiver Svend Søyland fulgte presentasjonen til Larry Schweiger og filmen til Al Gore med stor interesse.

– Dokumentasjon og bildene som presenteres er overveldende.

– Vi i Bellona er stolte av å jobbe så tett med Larry Schweiger, av å ha et så godt transatlantisk samarbeid med en så stor og innflytelsesrik amerikansk organisasjon som National Wildlife Federation, sa Søyland.