Nyheter

COP27: En innholdsrik uke

Sjefen for det internasjonale energibyrået IEA, Fatih Birol.
Sjefen for det internasjonale energibyrået IEA, Fatih Birol.

Publiseringsdato: 14. november, 2022

Skrevet av: Signy Fardal

En statsminister. Fire ministre fra 3 ulike land. Toppsjefen i Det internasjonale Energibyrået. Toppsjefen i ClientEarth. Og konsernsjefen i Equinor. Disse var blant de som kom og bidro på de mange eventene på Bellona-paviljongen under den første uka av FNs klimatoppmøte COP27.

Den første uka av FNs klimatoppmøte COP27 i Sharm El-Sheik er over, og for Bellona, som har egen paviljong sammen med Sahara Forest Project, Utenriksdepartementet, Aker Horizons og flere andre partnere i det «blå sonen», ble det en travel uke.

IMG_9036 Frederic Hauge er glad for at statsminister Jonas Gahr Støre forsvarer klimamålene. Her er de to på klimatoppmøtet i Sharm El Sheik i november 2022.

20 eventer

20 eventer med temaer som teknologier for fjerning av klimagasser, klimatiltak i Afrika, klimafinans, hvordan fremme likestilling gjennom klimaløsninger, hvordan få tysk industri klimanøytral, prinisipper for karbonregnskap, hvordan klimaendringene utgjør en sikkerhetsrisiko spesielt i skjøre og konfliktrammede stater og lanseringen av Green desert platform – for å nevne noe. Les hele programmet her. 

Da statsminister Jonas Gahr Støre åpnet paviljongen 7. november ble han og klima-og miljøminister Espen Barth Eide servert grønnsaker som Bellonas søsterstiftelse Sahara Forest Project har produsert med saltvann og sollys på sitt anlegg i Aqaba i Jordan.

– Dette er andre gang jeg er invitert til å åpne Bellona-paviljongen under et klimatoppmøte, i fjor var det i Glasgow og i år er vi her. Denne paviljongen setter et godt norsk fotavtrykk i klimaarbeidet, sa statsministeren.

Grønn ørken

Daglig leder i Sahara Forest Project, Kjetil Stake benyttet anledningen til å takke norske myndigheter for at Norge har bevilget nye 5 millioner kroner i støtte til prosjektet i Jordan.

Et samarbeidsprosjekt mellom Bellona og Sahara Forest Project kalt Green Desert Platform ble også lansert på paviljongen, på dette eventet deltok miljøministeren i Jordan, Dr. Muawieh Khalid Radaideh.

Utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim deltok på et event om klimfinansiering. Der sa hun blant annet at «finansiering av fornybar energi handler ikke bare om finanspolitikk, men om generell politikk og er viktig for å sørge for at vi unngår å bli sittende fast med gammel fossilteknologi».

IMG_9084 Utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim på Bellonas COP27-paviljong.

Nicola Sturgeon, som er Skotlands førsteminister (regjeringssjef) deltok på eventet Where We Are in the State of the Energy Transition i regi av Aker Horizons. Her  fortalte Sturgeon at Skotland allerede har halvert sine utslipp siden 1990 og ønsker å strekke seg langt for å helpe andre til å dekarbonisere. På samme event deltok også Eqiuinor-sjef Anders Opedal.

Utslipp kjenner ingen grenser

Fatih Birol, Executive Director, i det internasjonale energibyrået IEA snakket på et arrangement om industriens netto-null-transformasjon.

– Utslipp av ett tonn klimagasser fra en hvilken som helst by har nøyaktig samme effekt hvor som helst i verden. Utslipp har ikke noe pass. Ren energiomstilling må være rettferdig og må ta slike hensyn, sa Birol.

Laura Clarke, CEO of ClientEarth, deltok på et arrangement om klimaendringer og menneskerettigheter.

Uke 2 av klimatoppmøtet er nå i full gang, og programmet på Bellona-paviljongen denne uka er like innholdsrik og spennende som det var i uke 1.