Nyheter

Indisk høyesterett gjør helomvending

Publiseringsdato: 17. september, 2007

Skrevet av: Ola Innset

Asbestbomben SS Norway skal likevel hugges opp av fattige indiske arbeidere. Det har indisk høyesterett bestemt.

– Denne dommen gjør det indiske rettsystemet til latter og viser at de verken har respekt for egne tidligere avgjørelser eller internasjonale regler. De har dømt arbeiderne til døden, enten ved arbeidsulykker eller ved sykdommer som asbestose og kreft, sier Ingvild Jensen, koordinator for den NGO-plattformen mot skipsopphugging.

– Dette er et tydelig signal om at India ikke bryr seg om sine fattigste, mest desperate arbeidere, sier hun.

Asbest

Skipet inneholder blant annet 1200 tonn asbest som vil bli et kjempeproblem både for miljøet og for arbeiderne som skal hugge opp skipet med lite eller ingenting av beskyttelsesutstyr.

SS Blue Lady, som tidligere har hett både SS France og SS Norway gjøres nå klar for opphugging på skipsverftet Alang, vest i India. Bellona er medlem av den internasjonale NGO-plattformen som lenge har jobbet mot dette.

Krever stans 

En spesialkomité nedsatt av nettopp indisk Høyesterett avslørte nylig at tusenvis av arbeidere på noen av verdens største skipsopphuggingsverft i India både er rammet av asbestose og dødsfall som følge av arbeidsulykker . På bakgrunn av dette har NGO-plattformen krevd at import og eksport av skip til utviklingsland må opphøre, dersom ikke alle forurensende stoffer er fjernet på forhånd.

– Skipsopphugginsindustrien, slik den opererer i India i dag, avviker fra alle normer om anstendighet og menneskelighet, sier Gopal Krishna fra NGO-plattformen.

Les mer om saken ved å følge linkene til høyre på siden. Du kan også laste ned NGO-plattformens egen pressemelding.