Nyheter

Næringsmiddelkontroll uten hensikt

Publiseringsdato: 9. november, 2000

Skrevet av: Marius Holm

Næringsmiddeltilsynet har i år funnet flere tilfeller av giftrester som overstiger grenseverdiene for mat, men produktene har blitt spist før myndighetene har slått alarm.

Kommentar:

Nok en gang er det avdekket giftmengder som overstiger de anbefalte grenseverdiene i norsk mat. Og nok en gang er maten spist før det blir slått alarm. Dermed fremstår kontrollrutinene til Statens Næringsmiddelstilsyn (SNT) nærmest som meningsløse, med ett unntak: Gjennom mange år har landbruksindustrien og statlige opplysningskontorer fortalt oss gjennom idylliske reklamefilmer hvor trygg og god norsk mat er. SNTs meldinger om at giftige gulrøtter er spist av norske forbrukere, rokker ved tilliten til norsk mat.


Bekymrede nordmenn har sluttet å spise havregryn av frykt for at de inneholder den giftige soppen fusarium, og torghandlerne selger mindre gulrøtter enn noen gang, meldte Bergens Tidende i forrige uke. Økologiske matvarer har hittil ikke vært noen stor suksess på det norske markedet. Det skyldes kanskje at vi ikke har sett noe poeng i å kjøpe dyrere varer med Ø-merke, når den vanlige norske maten i følge statsstøttede reklamekampanjer er renere, tryggere og sunnere enn noen annen mat.


Kampanjene har vært vellykket. En forbrukerundersøkelse viste at «Godt norsk» var det merket folk forbant med økologisk mat. Det eneste «Godt norsk» forteller, er at maten er produsert av norsk godtfolk. I beste fall. Det er ikke mange måneder siden tilliten fikk et skudd for baugen, da smuglerkylling ble solgt under det samme merket.


SNT har slått fast at de ikke klarer å skaffe resultatene av stikkprøvene sine før maten er omsatt. Vi bør med andre ord ikke ha for store forventninger til forbedringer der i gården. Dersom norske dagligvarekjeder vil være noenlunde sikre på at kundene deres ikke får i seg giftige grønnsaker, må de ta skjeen i egen hånd. De fire store kjedene i Norge har store økonomiske ressurser, og bør kunne få i gang egne kontrollrutiner. Det blir de nødt til, hvis de vil selge «trygg, god og prima norsk mat».