Nyheter

Bellona og Folkeaksjonen Bolærnes venner inviterer til folkemønstring på Østre Bolærne

Ta turen hit førstkommende søndag
Foto: Bellona/Frederic Hauge

Publiseringsdato: 1. juni, 2004

Skrevet av: Mette Martinsen

Forsvarets salg av Østre Bolærne til menigheten Smiths Venner har satt sinnene i kok på hele Østlandet – fylkesordføreren i Vestfold kaller det til og med en skandale. Nå blir det folkemønstring på øya førstkommende søndag kl 14, initiert av Bellona.

Nyheten om at Østre Bolærne er solgt til menigheten Smiths venner, eller Brunstad Conference Center, blir ikke mottatt med trampeklapp og stående ovasjoner av fylkesordføreren i Vestfold, Anne Rygh Pedersen (Ap). Hun sier i en pressemelding at hun finner det skandaløst at Forsvarsdepartementet, i sin jakt på kroner og øre, valgte å la markedskreftene styre og derved tilsidesette allmennhetens interesser. Hun mener det er et paradoks at kommunene i Vestfold, fylkeskommunen og Miljøverndepartementet har brukt store summer på kjøp av eiendommer langs kysten for å åpne for almen ferdsel, når Forsvarsdepartementet viser total mangel på samfunnsansvar ved sin handlemåte.

Riktignok sendte Skifte eiendom ut en pressemelding om at ”allmennhetens interesser er sikret på Bolærne” – men ikke så mange fester særlig tillit til det. Tønsbergs Blad skriver 1. juni at mange ser for seg at det vil bli vanskelig for et lukket, kristent samfunn å få alle til å føle seg velkommen på øya. I tillegg sier Anne Rygh Pedersen i sin pressemelding at hun frykter at siden Staten har valgt å selge til private aktører, vil det føre til at deler av øya blir privatisert og lukket for allmennheten.

–> Bellonas Frederic Hauge mener også at det er en skandale at ikke det offentlige får overta øya. Han sier til Bellona Web at han ikke vet når eiendomsoverdragelsen skal skje, men at han har avtalt et møte med prosjektansvarlig i Skifte Eiendom om kort tid.

Bellonasjefen gikk 1.juni ut med en oppfordring til en stor folkemønstring på Østre Bolærne, og håper på så bred oppslutning som overhodet mulig. Han ønsker å få med båtforeninger, velforeninger naturvernorganisasjoner, politikere og alle andre interesserte på en skikkelig happening. – Meningen er å markere at Østre Bolærne skal være en offentlig ressurs, sier Sigurd Enge, skipper på Bellona-skuta Kallinika, som i pinsehelgen lå ankret opp utenfor øya.. – Vi frykter at Smiths venner vil forvalte området på en måte som ikke vil komme offentligheten til gode. Bellona mobiliserer over en bred front og ønsker at absolutt alle som er opptatt av friluftsliv tar turen til Østre Bolærne på søndag. Denne naturperlen må være tilgjengelig for alle!