Nyheter

Bellona-båten fortsetter nordover

SS Kallinika, fotografert i Amsterdam

Publiseringsdato: 30. august, 2001

Skrevet av: Einar Håndlykken

Selv om oljeplanene i Lofoten har blitt stoppet, stopper ikke Bellonas kampanje "Hold matfatet rent". Derfor fortsatte i kveld Bellonas aksjonsbåt Kallinika sin ferd nordover.

Oljeboring i hardt vær:

– Vi har satt kursen mot nord og har planer om å fortsette vår kampanje mot alle som truer vårt viktigste matfat med forurensing og utslipp. Et av de aller største problemene her er oljeindustriens planer om å få fotfeste i Arktis. Det kan vi ikke akseptere, sier Hauge.


Et av Bellonas mål med ferden nordover er å styrke motstanden mot oljeindustriens og myndighetenes oljeplaner i nord. Miljøstiftelsen ønsker derfor å komme i nær dialog med fiskerinæringen og håper at turneen i Nord-Norge skal bidra til dette.


Overkjørt

– Alt for lenge har fiskeriinteressene blitt overkjørt. Husk at oljeselskapene ennå ikke har fått nei av Stortinget på en eneste søknad om å starte opp oljeutvinning. Det er klart at det har ført til at mange har gitt opp å protestere, og gitt opp å prøve å bli hørt. Vårt håp er at Bellona kan bidra til at fiskerispørsmål får avgjørende betydning når oljeselskapene nå tramper inn i vårt viktigste matfat.


Hauge peker også på mangelen på demokrati i behandlingen av oljesaker som et stort problem både for miljø- og fiskeriinteresser.


– Vi har store problemer med triksing og fiksing på bakrommet mellom oljeindustrien og myndighetene. De viktigste avgjørelsene blir tatt lenge før miljøvernere eller fiskere får uttale seg. Denne mangelen på åpenhet og demokrati må det bli en slutt på, og det har vi tenkt å sørge for.