Nyheter

Steensnæs med kjærlighetserklæring til gasskraftverk

Olje- og energiminister Einar Steensnæs.
Jan Larsen / OED

Publiseringsdato: 5. september, 2003

Skrevet av: Guro Hauge

Til Stavanger Aftenblad uttaler Steensnæs at Snøhvit er løsningen for å komme unna konflikter om sårbare områder. Det Steensnæs gjør med denne uttalelsen, og med sine uttalelser på oljekonferansen i Harstad, er å rose det først gasskraftverket i Norge opp i skyene.

Taler med to tunger
— KrF satt i en regjering som trakk seg fordi de ikke kunne akseptere at man bygde ut sterkt forurensende gasskraftverk i Norge. Nå sitter Steensnæs som Olje- og energiminister i en regjering som bygger Norges første gasskraftverk. I tillegg roser han dette prosjektet opp i skyene, sier juridisk rådgiver Christine Karlsen i Bellona.

Steensæs taler med to tunger. I januar i år uttalte han at klimaendringer krever handling. Denne regjeringen har absolutt handlet, men da stikk i strid med Steensnæs’ snakk om miljøansvar. Steensnæs har godkjent byggingen av det første gasskraftverket i Norge, og fått Stortinget og vedta en strategi om at Norge skal leve av klimaforurensning, olje- og gass i 50 år fremover i tid. Hvis KrF sine drømmer skal gå i oppfyllelse trengs det mer olje- og gass enn vi i dag vet om.

Sliter med troverdigheten
— Det Steensnæs bedriver er stikk i strid med tidligere uttalelser om gasskraft og klimaendringer. Hvis Steensnæs skal ha troverdighet når han sier at han tar miljøproblemene alvorlig må statsrådene slutte å komme med slike kjærlighetserklæringer til sterkt forurensende gasskraftverk, sier Karlsen.

Regjeringen har mulighet til å gjøre gasskraftverket på Snøhvit til det første anlegget med CO2-håndtering. Anlegget på Snøhvit er spesielt godt egnet da CO2 fra naturgassen uansett skal pumpes tilbake igjen.

Anket utslippstilatelsen
Miljøbevegelsen har anket SFT sin utslippstillatelse for Snøhvit LNG. Tilsynet har gitt Statoil lov til å slippe ut 920.000 tonn CO2. Miljøverndepartementet vil nå ta stilling til om Statoil må bygget anlegget med CO2-håndtering, eller om de skal få lov til å øke Norges CO2– utslipp med ca 2%.