Nyheter

Bygde drivhus foran Stortinget

Foto: www.stoppgoliat.no

Publiseringsdato: 22. april, 2004

Skrevet av: Hanne Bakke

Som en protest mot regjeringens klimapolitikk aksjonerte Alliansen Stopp Goliat i dag tidlig utenfor Stortinget. Alliansen, som består av rundt 20 organisasjoner, krever at regjeringen oppretter petroleumsfrie områder i de sårbare nordområdene.

Alliansen Stopp Goliat:

– Regjeringen og Olje- og energiminister Steensnæs må vise at de tar klimaendringene på alvor og ikke tillate petroleumsvirksomhet i noe av den mest sårbare naturen vi har. Vi aksjonerer i dag for å minne regjeringen på at de må ta ansvar og verne Lofoten og Barentshavet i oljemeldinga som er rett rundt hjørnet, sier fagmedarbeider Guro Hauge i Bellona.

Klokken 07.30 i dag begynte Alliansen Stopp Goliat, som Bellona er med i, byggingen av et stort drivhus rundt en jordklode utenfor Stortinget. Byggingen ble supplert med bannere, plakater og krav om at regjeringen tar ansvar og opprette petroleumsfrie områder i Lofoten og Barentshavet. At man valgte akkurat en jordklode med et drivhus rundt var for å symbolisere drivhuseffekten som fører til global oppvarming av kloden vår.

Aksjonen foran Stortinget er bare en av mange som i dag blir arrangert rundt om i landet for å markere motstand not regjeringens planer om å tillate oljeutvinning på Goliat-feltet i Barentshavet. Det er viktig at man nettopp nå markerer sin motstand for i mai skal regjeringen legge fram oljemeldingen, og kan da ta viktige grep for å sette grenser for norsk oljeutvinning.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Norges klimautslipp øker dramatisk og oljeindustrien er den største klimaforurenseren. Oljeutvinning i nye områder som Barentshavet vil føre til ytterligere utslipp. Utslippsveksten gjør at Norge vil ha store problemer med å oppfylle de internasjonale klimaforpliktelsene våre.