Nyheter

Vellykket aksjon i Ølen

Fra dagens aksjon.
Foto: Bellona

Publiseringsdato: 14. november, 2004

Skrevet av: Hanne Bakke

15 aksjonister fra Bellona og Natur og Ungdom blokkerte i dag riggen Eirik Raude som ble slept ut Ølenfjorden på vei til Barentshavet. - En vellykket aksjon, oppsummerer Frederic Hauge.

Eirik Raude begynte å bevege seg i dag tidlig rundt kl 0900 og aksjonistene gikk etter en kort tid i gummibåtene. Aksjonistene dregget seg opp i gummibåtene ca kl 10, 500 meter fra selve riggen og 200 meter fra supplybåten som skal følge Eirik Raude ut fjorden. På grunn av at riggen fremdeles var under slep og fordi aktivistene drev, endte blokaden opp ca 200 meter fra riggen. Både riggen og supplybåten stoppet da opp.

I tillegg til aksjonistenes gummibåter var det og to store supplybåter, to politibåter, to kystvaktfartøy samt gummibåter med pressefolk ombord i vannet foran riggen.

69c46cd2310e7d24af3f9bfb6a95aea1.jpeg Photo: Foto: Bellona

Etter en kort tid valgte politiet å kjøre inn blant alle båtene og kunngjøre at de opprettet en 500 meters sikkerhetssone rundt riggen, og at alle fikk fem minutter til å komme seg utenfor denne. Politiet opplyste også at alle som ikke overholdt denne fristen risikerte å bli arrestert. Ingen av båtene valgte å etterkomme politiets frist, men da det ble opplyst at det var gått fem minutter trakk pressebåtene seg unna.

Kystvakten gikk deretter inn i situasjonen noe som gjorde at aktivistene valgte å hoppe i vannet med overlevingsdrakter. Ane Hansdatter Kismul, leder i Natur og Ungdom var første aksjonist som ble plukket opp av vannet av politiet. Etterhvert fikk også fem politimenn Bellona-leder Frederic Hauge opp.

Resten av aksjonistene ble plukket opp i tur og orden i løpet av ca 30 minutter.

5aaabe9a0c8a5f90ef7f98007a874047.jpeg Photo: Foto: Bellona

Riggen Eirik Raude begynte imidlertid å gå før alle aksjonistene var oppe av vannet og plattformen brøytet seg vei bare 20 meter unna de siste aktivistene. Fire aktivister var igjen i sjøen da kapteinen på Eirik Raude startet motoren og disse ble ligge og drive i sjøen og kjente dragsuget fra motoren.

– Dette var en potensielt livsfarlig situasjon, sier Frederic Hauge, som nå vurderer å politianmelde kapteinen på Eirik Raude. – En skipper som er villig til å sette menneskeliv i fare for å spare et kvarter, er ikke skikket til å håndtere en slik rigg i Barentshavet, sier Hauge.

Til alt hell gikk dette bra og også de siste aksjonistene ble plukket opp av politiet og kystvakten.

Etterhvert som miljøvernerne fra Bellona og Natur og Ungdom ble plukket opp av sjøen ble de arrestert tatt med inn til lensmannskontoret i Ølen for avhør. Bellona-leder Frederic Hauge er ilagt et forelegg på 5000 kroner og resten av aksjonistene venter å få utskrevet forelegg om kort tid.

– En svært vellykket aksjon. Vi hadde full fokus på sikkerhet og har hele tiden vært forutsigbare for politiet, sier Frederic Hauge. Han er svært fornøyd med at Bellona og Natur og Ungdom fikk markert sitt syn ved å stoppe riggen.