Nyheter

Vil ha StatoilHydro ut av Arktis

(Foto: stock.xchng)

Publiseringsdato: 15. april, 2008

Skrevet av: Ola Innset

Issmelting gjør det lettere å utvinne olje i arktiske områder, og StatoilHydro vil nå satse i Canada og Alaska. Bellona mener regjeringen bør gripe inn overfor det statseide oljeselskapet.

– Hvis storstilt satsing på fossil energi i sårbare områder er StatoilHydros svar på klimautfordringene, har de virkelig plassert seg som et bakstreversk selskap, sier Guro Hauge, leder for Bellonas energiavdeling.

– Dette er svært langt unna den moderne løsningsorienterte bedriften de prøver å framstille seg selv som, sier hun.

Satser tungt

”Optimismen råder i Arktis” skriver Dagens Næringsliv i dag. Det viser seg at arktiske olje- og gassvolumer trolig er enda større enn hva som tidligere har vært antatt. US Geological Survey mener at spesielt arktiske områder i Canada og Alaska har et hittil uant potensial.

Statoil Hydro er blant selskapene som nå satser tungt i nettopp disse områdene.

Dobbeltmoralistisk

Guro Hauge mener at regjeringen ved Åslaug Haga nå bør stanse StatoilHydros oljevirksomhet i sårbare, arktiske områder.

– Hvis regjeringen mener noe som helst med aktivt statlig eierskap så bør de gripe inn overfor StatoilHydro, sier hun.

– Mens regjeringen snakker om klima er StatoilHydro ute å pumper opp olje i sårbare strøk sånn at regjeringen skal få nok penger å kjøpe klimakvoter for, det er dobbeltmoralistisk av regjeringen.

Dobbel belastning

– Det er ekstra ille at disse sårbare økosystemene, som allerede er de som får de største temperaturendringene på grunn av klimaendringene, på toppen av dette skal måtte tåle økt oljeutvinning og alle de miljøproblemene det medfører, sier Hauge.

– Det blir en dobbel belastning, og vi mener at StatoilHydro bør holde seg langt unna disse prosjektene, sier hun.