Nyheter

– StatoilHydro har ikke lært noe som helst

Bellona-leder Frederic Hauge.
(foto: tone foss aspevoll/bellona)

Publiseringsdato: 24. mai, 2008

Skrevet av: Anne Karin Sæther

På StatoilHydros generalforsamling 20. mai sa konsernsjef Helge Lund at StatoilHydro hadde lært av Statfjord A-ulykken i desember. Bellona-leder Frederic Hauge kan ikke skjønne at Statoil Hydro har lært noe som helst.

Bellona er langt fra å være imponert over sikkerheten ved StatoilHydros Statfjord A-plattform. Lørdag morgen ble nok en ulykke oppdaget på den gamle plattformen, og store mengder olje flyter nå i sjøen.

– StatoilHydro har brukt litt for mye penger på lobbyisme og reklamekampanjer, og alt for lite på sikkerhet, sier han.

Forbauset over Lund

Bare noen få måneder etter at StatoilHydro hadde ansvaret for norgeshistoriens neststørste oljeulykke, skjer det på nytt en ulykke – på samme plattform.

– Vi er ikke imponert over sikkerheten hos StatoilHydro, og er mildt sagt forbauset over at Helge Lund kan stå og påstå at StatoilHydro lærte av ulykken i desember. Jeg mener at han umulig kan ha lært noe som helst, sier Hauge.

Brøt norsk lov

Statens forurensningstilsyn (SFT), Petroleumstilsynet og Kystverket gransket i samarbeid ulykken som førte til at 4.400 kubikkmeter med råolje ble pumpet på havet den 12. desember i fjor.

I granskningsrapporten fra de tre organene ble det identifisert åtte brudd på regelverk som er en del av norsk lov. Blant annet sviktet StatoilHydro på avgjørende områder som vedlikehold og mobilisering av beredskap.

– Sist var det åtte grove brudd på regelverket. Vi er spent på hvor mange brudd StatoilHydro er ansvarlig for denne gangen, sier Hauge.