Nyheter

Møtte Solheim i Lofoten

Bellona-leder Frederic Hauge møtte miljøvernminister Erik Solheim (SV) i Reine i Lofoten.
(foto: elisabeth sæther)

Publiseringsdato: 8. juli, 2008

Skrevet av: Elisabeth Sæther

Bellona-leder Frederic Hauge møtte miljøvernminister Solheim tirsdag. Hauge krevde SV-garanti mot oljeutvinning i Lofoten og refset ministeren for manglende forskning på seismikkskyting.

– Et hvert parti som åpner for å gå inn i en regjering som sier ja til oljevirksomhet i disse sårbare havområdene avskriver seg totalt som et miljøparti. Dette gjelder selvfølgelig også SV, åpnet Bellona-leder Frederic Hauge sitt innlegg i Reine i Lofoten mandag.

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) var på besøk i Lofoten for å møte lokale interesseorganisasjoner og ordførerne i Lofotkommunene. Bellona deltok på møtet.

Solheim skeptisk

Solheim la ikke skjul på egen skepsis til olje utenfor Lofoten, men ønsket ikke å love noe om SVs posisjon i en eventuell regjeringsforhandling i 2009.

– Det er vel ingen statshemmelighet å si at jeg personlig og som miljøvernminister er svært skeptisk til oljeleting i disse områdene. Mer enn det vil jeg ikke love, uttalte Solheim.

Utsatt forskning på seismikk

Bellona-leder Hauge benyttet også møtet i Reine til å minne ministeren om at regjeringen atter en gang har brutt miljøløfter når det gjelder seismikken utenfor Lofoten og Vesterålen.

I forrige uke ble det kjent at Havforskningsinstituttets forskning som skulle følge seismikkskytingen utenfor Andøya i Vesterålen ble avlyst. Dette skyldes at sommerens seismikkskyting er blitt på grunn av brann om bord på seismikkbåten. Forskningen skulle innhente økt kunnskap om skremmeeffekten som følge av seismikk.

– Føler oss lurt

– Seismikken gjennomføres på sviktende forutsetninger. Forskningen som skulle gjøres underveis har nå blitt avlyst for andre året på rad. Vi føler oss lurt, sa Hauge i sitt innlegg.

Solheim var ikke kjent med situasjonen, men lovet å se på saken.

– Vi håper at Miljøvernministeren ikke holder oss for narr, men nå går inn i prosessen og sørger for å få penger på bordet slik at seismikkforskningen kan starte opp, inntil dette skjer må seismikkskytingen utenfor Andøya stanses.

Sviktende kunnskapsgrunnlag

Hauge understreket videre viktigheten av å ha tilstrekkelig kunnskap på bordet før noen beslutninger om oljeaktivitet skulle tas.

– Det ville vært absurd å ta en beslutning før man har absolutt all kunnskap på bordet, uttalte han.

Også representanter fra Norges Kystfiskarlag og Norges Fiskarlag pekte på viktigheten av å gjennomføre en skikkelig kunnskapsinnhenting, også fra lokalt hold.