Nyheter

De fossile selskapene må legge om

Frederic Hauge under Bellonas seminar på ONS 2008
(Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

Publiseringsdato: 25. august, 2008

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Bellona utfordrer oljebransjen til å legge fram konkrete planer for hvordan de kan sørge for minst 85 prosent ren energi innen 2050.

For å unngå virkelig farlige klimaendringer må utslippene av klimagasser kuttes med rundt 85 prosent innen 2050. Norge og EU har som mål å unngå en temperaturstigning på mer enn to grader.

– I den situasjonen vi er i nå, er det uforsvarlig å satse på skitten fossil energi. StatoilHydro går i helt feil retning når selskapet investerer i sterkt forurensende olje sand i Canada, sikter mot en gigantutbygging på Stockman og sikler etter å få bore utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Bellona mener det er på tide at de tunge aktørene innen fossil energi tar ansvar og blir en del av løsningen i stedet for en del av problemet.

Må ta ansvar

I dag, mandag, arrangerer Bellona seminaret ”How to combat global warming. Is there a role for the oil and gas industry in the future of energy?” i Stavanger, i forbindelse med Offshore Northern Seas (ONS), en stor messe og konferanse for petroleumsindustrien.

På dette seminaret presenterer Bellona en utfordring til industrien: Bruk de neste to eller tre årene på å legge konkrete planer for hvordan dere skal sørge for at dere leverer minst 85 prosent utslippsfri energi innen 2050.

Dette kan skje gjennom omlegging til fornybar energi og rensing av utslippene fra fossil energiproduksjon. Oljebransjen kan både sørge for dette selv – og bidra gjennom solide investeringer i klimavennlig teknologi og fremtidsrettede energiselskaper.

Kapitalen må bidra

Bellona mener at også internasjonale investorer må spille en viktig rolle i omleggingen til renere energi.

– Vi ser allerede at flere store finansinstitusjoner satser på grønne investeringer. Nå vil vi jobbe med investorer for å sørge for at det stilles strenge krav til mer utslippsfri energi, sier Bellonas nestleder Marius Holm.

– De investorene som velger å fortsette investeringen i skitten energi vil i realiteten motarbeide klimapolitikken. De satser på at klimapolitikken mislykkes hvis de setter pengene sine på olje, kull og gass, legger han til.