Nyheter

Utslippsverstingen StatoilHydro

Temperaturen stiger raskere enn forskerne har forutsett, men FrP vil hente opp mer olje og gass.
Utslipp av klimagasser
(Foto: Istock)

Publiseringsdato: 15. august, 2008

Skrevet av: Håvard Lundberg

I en ny annonsekampanje fremstiller StatoilHydro seg selv som et miljøvennlig selskap. Sannheten er at StatoilHydro er Norges største forurenser, og selskapets utslipp bare fortsetter å øke.

I 2007 var de samlede CO2-utslippene til selskapet på 14,6 millioner tonn. Dette er en økning på 1,7 millioner tonn fra 2006. Selskapets klimagassutslipp tilsvarer over en fjerdedel av Norges samlede klimagassutslipp, som var på 55 millioner tonn i 2007.

– StatoilHydros klimavennlige prosjekter utgjør en dråpe i havet i forhold til deres kjernevirksomhet, som er mer olje og mer gass, sier Elisabeth Sæther, oljerådgiver i Bellona.

bodytextimage_DSC_0967.JPG Photo: (Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

”Litt mer”

Tidligere denne uken startet StatoilHydro en massiv annonsekampanje i en rekke landsdekkende aviser.  Med mantraet ”Alle må gjøre litt. Vi må gjøre litt mer”, prøver StatoilHydro å framstå som et miljøvennlig oljeselskap som skal bidra til å redusere klimagassutslippene.

Et av de mest konkrete tiltakene selskapet har satt i gang er et mål om å redusere sine årlige klimagassutslipp med 1,5 millioner tonn CO2 innen 2010, ”i forhold til hva de ellers ville vært”. Ifølge StatoilHydro hadde de i 2006 oppnådd 67 prosent av denne målsetningen. I 2007 var i midlertidig måloppnåelsen fortsatt på 67 prosent.

– Disse reduksjonstiltakene blir spist opp så lenge utslippene til StatoilHydro fortsetter å øke, sier Elisabeth Sæther.

Økte norske utslipp

I 2007 satte Norge utslippsrekord på grunn av StatoilHydro. Oppstartsproblemer ved LNG-anlegget Snøhvit førte til ekstraordinære utslipp på over 1 million tonn CO2. Disse problemene er ikke løst. Utslippsregnskapet for Snøhvit våren 2008 er enda ikke levert inn, men forventes å være langt høyere enn planlagt før oppstarten.

StatoilHydro er pålagt å legge til rette for CO2-håndtering ved Snøhvit, men så langt har ikke dette skjedd. Miljøvernminister Erik Solheim skal i løpet av høsten avgjøre om han vil pålegge selskapet å rense utslippsgiganten i nord.

Når nye høyder

Men det stopper ikke der. Gasskraftverket på Kårstø, som StatoilHydro eier halvparten av ble åpnet i fjor. Ved full produksjon vil gasskraftverket slippe ut 1,2 millioner tonn CO2, før det etter planen skal renses i 2011/2012.

Gasskraftverket på Mongstad som nå er under bygging kommer til å slippe ut 1,3 million tonn CO2 i fem år fra og med 2009, til det etter planen skal renses i 2014.

– Dersom StatoilHydro skal sitte igjen med noen som helst miljøtroverdighet, må det komme på plass full rensing av gasskraftverkene deres så fort som overhodet mulig, sier Sæther.