Nyheter

– Viser StatoilHydros uansvarlighet

(Foto: Øyvind Haugen / StatoilHydro)

Publiseringsdato: 20. august, 2008

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

StatoilHydro slår fast at ulykken ved Statfjord A kunne tatt liv. – Konklusjonene viser et uansvarlig selskap, sier Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona.

StatoilHydro presenterte onsdag sin evaluering av Statfjord A-ulykken i mai, der 50-70 kubikkmeter olje ble pumpet ut i sjøen. ”Det kan ikke utelukkes at det var risiko for tap av liv” konklusjoner oljeselskapet.

– Det som har blitt avdekket i granskningen avslører et uansvarlig selskap, som ikke tar sikkerheten til sine ansatte på alvor, sier Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona.

Kunne forårsaket alvorlig skade

Flere faktorer blir pekt på som årsaken til ulykken. Blant disse var mangler ved utstyr og verktøy og at ansatte ved plattformen ikke fulgte ikke regler og prosedyrer. I granskningsrapporten konkluderes det også fast at utstyret som ble brukt ikke ansees som kvalifisert til å kunne benyttes for hot-tap operasjoner i olje og gass.

Konserndirektør i StatoilHydro Tore Torvund konkluderer overfor NRK med at ”hendelsen på Statfjord A i slutten av mai hadde potensial til å forårsake alvorlig skade på personell og plattformen”.

En intern lekkasje i understellet på plattformen førte til gassoppbygging inne i skaftet og utslipp av oljeholdig vann. For å unngå en eksplosjon ble 50-70 kubikkmeter olje sluppet ut.

bodytextimage_Elisabeth_portrett_til_web.jpg Photo: (Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

– Sokkelen et farligere sted

Tidligere har blant annet tillitsvalgt i StatoilHydro Stein Bredal, advart mot at StatoilHydro outsourcer viktig vedlikehold, og har påpekt at dette svekker sikkerheten.
– Norsk sokkel blir et farligere sted å være, sa Bredal, som er leder i YS StatoilHydro, til NA24 i juni i år.

– Det kan på mange måter se ut som om Bredal har rett, sier Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona, etter å ha lest rapporten.

Det var 217 personer på plattformen da lekkasjen oppsto. 156 evakuert, mens 61 ble igjen for å forsøke å få kontroll over situasjonen. Ingen kom til skade.