
Skal samarbeide for å utvikle grønne batterier
Batterier er en av de viktigste driverne for det grønne skiftet, men er energikrevende og kan gi store utslipp. Miljøstiftelsen Bellona og Morrow Bat...
Nyheter
Publiseringsdato: 12. september, 2008
Skrevet av: Håvard Lundberg
Nyheter
Bellona politianmeldte StatoilHydro 7. februar i år etter at selskapet gjennomførte en ulovlig oppstart av Snøhvit-anlegget i januar som førte til enorme ekstrautslipp av sot, PAH, NOX og NMVOC ved fakling.
Politihuset i Hammerfest bekrefter ovenfor Bellona at anmeldelsen er henlagt etter råd fra Statens Forurensningstilsyn (SFT), som mener at saken skal ordnes opp med såkalte ”administrative tiltak”.
– Dette er et skikkelig knefall for oljeindustrien. SFT gikk høyt ut i fjor og påpekte at utslippene var ulovlig, men følger ikke opp, sier Christine Karlsen, Bellonas avdelingsleder for forurensing og avfall.
[picture1]
Ulovlig utslipp
Etter at Snøhvit-anlegget i Hammerfest hadde vært stengt siden 9. november i fjor, ble det startet opp igjen den 24. januar i år. Problemer ved anlegget førte til ekstra sotutslipp på grunn av fakling. SFT påpekte ovenfor StatoilHydro allerede i fjor at utslipp av PAH i sotutslippene ikke var dekket av den eksisterende utslippstillatelsen, og dermed utgjorde et ulovlig utslipp.
Forurensningstilsynet har tydeligvis gått tilbake på sine egne uttalelser og bidratt til at saken nå henlegges.
– Bellona er svært skuffet over at SFT bidrar til å uthule forurensningsloven på denne måten. StatoilHydro unngår nok en gang å bli stilt til ansvar for sine miljøskadelige lovbrudd, sier Karlsen.
Problematisk anlegg
Anlegget på Melkøya er laget for å motta og prosessere naturgass fra Snøhvit-feltet i Barentshavet. Anlegget skal være i full drift fra 2009.
En av årsakene til at utslippene ser ut til å bli langt større enn planlagt i den første fasen er at anlegget ikke greier å ta unna all den gassen som kommer inn.
Anlegget må kjøres på redusert kapasitet, men samtidig må gjennomstrømningen av gass i rørene være høy, minst 60 prosent av full kapasitet. Hvis det strømmer gjennom mindre gass kan det være farlig. Rørene kan eksplodere.
Fakling
Løsningen for Statoil ser dermed foreløpig ut til å være å brenne av, eller fakle, alle den ekstra gassen, noe som fører til store ekstrautslipp.
Batterier er en av de viktigste driverne for det grønne skiftet, men er energikrevende og kan gi store utslipp. Miljøstiftelsen Bellona og Morrow Bat...
– Dette er fullstendig anti-vitenskapelig og knusende for Norges omdømme som miljønasjon, sier Martin Sveinssønn Melvær i Bellona i en kommetar til a...
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas...
– Det er med stor glede jeg kan informere om at Stein Lier-Hansen – nåværende administrerende direktør i Norsk Industri – vil bli engasjert av Bellon...