Nyheter

– Har forstått alvoret

(Foto: Knut Åserud / SV)

Publiseringsdato: 22. oktober, 2008

Skrevet av: Ola Innset

– SV nærmer seg Bellona i virkemiddelbruken, og viser at de nå har skjønt alvoret i langt større grad enn det regjeringen tidligere har vist, sier Bellonas nestleder Marius Holm.

SV sier nei til oljeboring i nord, vil bruke bompenger, flyavgift og inntekter fra taxfree-salg på lyntog, og vil bruke 100 milliarder fra oljefondet til forskning på klimavennlig teknologi. Dette er hovedtrekkene i miljø-delen av SVs nye arbeidsprogram, et program de selv hevder er ”gjennomsyret av klima”.

Veldig positivt

Bellonas nestleder Marius Holm er langt på vei enig:

– Med bredere virkemidler for utslippskutt, fornybar energi og begrensninger på petroleumssektoren kan SV bidra til å sette punktum for den tafatthet som preger den rødgrønne regjeringen i klimapolitikken, sier han.

– Forslaget om stopp i oljeleting viser også at SV har forstått at rikelig tilgang på fossil energi står til hinder for introduksjon av ny fornybar energi, sier han.

Bred tilnærming

– SVs programkomité har forstått at miljøavgifter og kvoter er for svake virkemidler til å skape den omstillingen verden trenger. I dette programforslaget ser vi en udogmatisk og bred tilnærming, der grønne avgifter settes i sammenheng med tilskuddsordninger til fornybar energi og avtaler med industrien om utslippsreduksjoner, sier Holm.

– Den rødgrønne regjeringen har vært altfor lite villige til å bruke store ressurser på å gjøre noe med vår tids største utfordring. Vi håper at SVs satsing kan bidra til å gjøre regjeringen langt mer klimavennlig.

Fortsatt mot olje i nord

SVs programkomite ønsker at partiet skal fortsette å holde fanen høyt hevet mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Vi er glade for at SV fortsatt er med oss i kampen om å fortsatt holde de sårbare havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen stengt for oljeindustrien. Dette kommer til å bli en av de viktigste miljøsakene fram mot stortingsvalget, og vi forutsetter at SV ikke er villige til å inngå noen kompromisser her, sier fagmedarbeider i Bellona Elisabeth Sæther.