Nyheter

Oljesand kan aldri bli miljøsuksess

(Foto: Svend Søyland / Bellona)

Publiseringsdato: 28. oktober, 2008

Skrevet av: Ola Innset

Miljøvernminister Erik Solheim mener at StatoilHydros oljesandprosjekt i Canada kan bli en miljøsuksess med norsk hjelp. Bellona er sterkt uenige.

– Å utvinne olje fra oljesand er det motsatte av miljøsuksess, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Energikrevende

Hauge reagerer sterkt på det han mener er et forsøk fra Solheim på å grønnvaske et svært miljøskadelig prosjekt.

– Oljeutvinning fra oljesand er en av de mest energikrevende måtene å produsere fossil energi på. StatoilHydros prosjekt benytter seg av gass for å produsere vanndamp som skal injiseres 500 meter under bakken for å utvinne oljen. Her er det snakk om å bruke en høyverdig energikilde, gass, for å utvinne skitten olje, forklarer han.

CO2-håndtering

Halvparten av alle CO2-utslipp i den kanadiske delstaten Alberta kommer fra industrien. Miljøvernministeren i delstaten møtte i går Erik Solheim og fortalte om planene for å gi finansiell støtte til CO2-håndteringsanlegg på alle punktutslipp i Alberta.

Det er disse CO2-håndteringsplanene Solheim referer til når han omtaler oljesandprosjektet som en mulig miljøsuksess. Frederic Hauge lar seg derimot ikke imponere:

Bakstreversk

– Hvis man først skal gjennomføre dette prosjektet så vil vi selvfølgelig at det skal gjøres på en mest mulig miljøvennlig måte. Men fossil energi er uansett ikke framtiden, sier han.

– Det er bakstreversk av StatoilHydro og Erik Solheim og bruke så mye ressurser på fossil energi. Det verden trenger nå er klimavennlig energi. Dersom vi skal vinne klimakampen må vi begynne nå.

– Hva vi får til på de neste fem årene vil avgjøre om vi klarer å unngå alvorlige klimaendringer, derfor må Norge vise globalt lederskap. Det gjør vi ikke ved å investere i oljesand.