Nyheter

Fiskerne fisker utenfor Vesterålen

Fisker utenfor Vesterålen.
(Foto: Tone Foss Aspevoll/Bellona)

Publiseringsdato: 29. juni, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

I områdene hvor Oljedirektoratet (OD) har planlagt å starte seismikkskyting i dag, har fiskerne satt ut bruk. Seismikken kan derfor ikke starte opp.

Utenfor Vesterålen står det nå om lag 150 bruk, melder NRK Nordland.

– OD kan ikke begynne sin planlagte seismikkskyting så lenge fiskerne er ute på ordinært fiske, sier Frederic Hauge, leder i Bellona.

OD vurderer nå om de kommer til å starte seismikkskytingen, ifølge NRK. Bellona er i området, og følger situasjonen tett.

Seismikk

Seismikk brukes for å undersøke olje- og gassforekomster i havbunnen, og utføres ved at sterke lydbølger skytes ned mot bunnen. Signalene skremmer bort fisk i et stort område rundt. Etter fjorårets seismikkskyting gikk fangstraten ned med opp til 85 prosent.

– Skulle OD velge å stenge fiskefeltene for å komme til med seismikkskipet, ville det være et av de groveste overgrepene vi har sett mot fiskere, sier Hauge.

– Sameksistens ikke mulig

Ifølge Havressursloven har fiske forrang over annen aktivitet på havet, slik som seismikk. Seismikkskipene må derfor vike så lenge fiskerne er i området.

– Situasjonen viser at sameksistens mellom fiske og oljevirksomhet på den smaleste delen av norsk sokkel ikke er mulig, sier Hauge.

Årets blåkveitesesong er over, men fiskerne melder om gode forhold for fiske av blant annet torsk og hyse.

Manglende forskning

Årets tokt er planlagt med følgeforskning. Bellona mener denne forskningen ikke er god nok, og ber om en forklaring på hvorfor ikke sild og andre pelagiske arter er med i forskningsprogrammet.

Den planlagte forskningen bruker kun bunnredskaper, for å forske på torsk og annen dypfisk.