Nyheter

Planlegger aktiv sommer i nord

Kallinika Lofoten 2004
(Foto: Bellona)

Publiseringsdato: 24. juni, 2009

Skrevet av: Håvard Lundberg

Bellona planlegger en aktiv sommer i nord med festivalbesøk, konferanser og debatter.

– Vi gleder oss til å være i Lofoten og Vesterålen i sommer og fram mot valget, og håper at vi sammen med våre lokale samarbeidspartnere klarer å gjøre motstanden mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen til en viktig valgkampsak, sier Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona

Bellona er allerede på plass i Lofoten og følger situasjonen rundt sommerens seismikkskyting tett. Oljedirektoratet (OD) har varslet at de skal starte og skyte seismikk mandag 29. juni.

Fra 22. august til 12. september har Bellona stand hver lørdag på valgkamp-torgene rundt omkring i Lofoten og Vesterålen. 4. september inviterer Bellona, Kystfiskarlaget og Fiskarlaget listetoppene fra de forskjellige partiene i fylket til oljedebatt i Straume i Bø kommune i Vesterålen.

Atomseminar i Stamsund

Allerede torsdag den 25. juni møtes Bellona, Voktere av vår felles blå åker (Lofoten mot Sellafield) og Sellafield Ltd. i Stamsund for å diskutere Sellafield og atomsikkerhet.

Arbeidsseminaret mellom de tre aktørene følger opp dialogen som ble startet i Oslo tidligere i år, der Bellona inviterte Sellafield Ltd. som driver Sellafield, til Norge for å diskutere sikkerhetssituasjonen ved anlegget med miljøvernminister Erik Solheim.

Målet med arbeidsseminaret er å arrangere en større konferanse om atomsikkerhet og atomavfall i Brussel til høsten.

Nye næringsmuligheter

Sammen med Lofoten Næringshage inviterer Bellona til næringskonferanse på Nyvågar Rorbuhotell i Lofoten, den 31. august for å presentere mulighetene for verdiskapning ved dyrking av tang og tare.

bodytextimage_DSC_0967.JPG Photo: (Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

– Spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen er den viktigste miljøsaken for oss, men samtidig ønsker vi også å vise fram nye næringsmuligheter i regionen. Vi har derfor i samarbeid med Lofoten næringshage invitert til et seminar om mulighetene for dyrking av biomasse til havs, sier Sæther.

Under ser du kalenderen over ulike arrangementer Bellona deltar på i sommer:

25. juni: Atomseminar i Stamsund
Bellona, Voktere av vår felles blå åker (Lofoten mot Sellafield) og Sellafield Ltd. møtes i Stamsund torsdag 25. juni for å diskutere Sellafield og atomsikkerhet.

29. juni: Seismikkstart
Oljedirektoratet (OD) har varslet at de skal starte og skyte seismikk på mandag 29. juni. Miljøpatruljen er allerede på plass i Lofoten og følger situasjonen rundt sommerens seismikkskyting tett.

9. til 11. juli Træna: Bellona har stand på Trænafestivalen.
Bellona besøker Trænafestivalen på Træna utenfor Helgelandskysten og har stand under festivalen.

4. til 9. august Henningsvær: Besøker Natur og Ungdoms sommerleir
Bellona besøker Natur og Ungdom sin sommerleir mot oljeboring i Henningsvær.

31. august Kabelvåg (Nyvågar): Tang og tare – nye næringsmuligheter
Bellona arrangerer næringskonferansen ”Tang og tare – nye næringsmuligheter” i samarbeid med Lofoten Næringshage om potensialet for dyrking av tang og tare til energiformål.

4. september Straume (Bø i Vesterålen): Oljedebatt i Bø
Bellona arrangerer debatt om oljeboring i Lofoten og Vesterålen i samarbeid med kystfiskarlaget og fiskarlaget. Debatten blir med listetoppene fra de forskjellige partiene i fylket.