Nyheter

Klart flertall mot oljeboring

Frederic Hauge, leder i Bellona, foran seismikkskipet Geo Pacific, som startet å skyte utenfor Vesterålen på mandag.
(Foto: Tone Foss Aspevoll/Bellona)

Publiseringsdato: 19. august, 2009

Skrevet av: Ola Innset

En landsdekkende undersøkelse foretatt av NRK viser at det er et klart flertall mot oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. – David kan slå Goliat, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Det en mektig fiende vi har i oljeindustrien, og de bruker store ressurser på å få opinionen med seg, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Inspirerende

NRK presenterte i går en ny landsdekkende undersøkelse som viser et stort flertall mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. 47 prosent er mot, mens 33 er for og 19 prosent erklærer seg usikre.

– Det er veldig inspirerende å se at den folkebevegelsen vi er en del av faktisk er i ferd med å få overtaket i denne kampen, sier Hauge.

Optimist

– Vi skal huske på at oljeindustrien er svært vant til å få det slik som de vil her til lands, og at de har en hær med kommunikasjonseksperter ansatt for å vinne denne saken for dem, sier Hauge.

Han er optimistisk, men advarer mot å ta seieren på forskudd:

– Det langt fra sikkert at de politiske partiene vil forholde seg til hva folk flest mener. Både FrP og Høyre har jobbet aktivt for oljeutvinning, og Arbeiderpartiet hevder de ikke har bestemt seg ennå.
 
Må holde presset

– Vår utfordring må bli å holde presset oppe slik at politikerne også forstår det et flertall av velgerne alt har skjønt:

– Vi må få på plass et varig vern av Lofoten og Vesterålen for å sikre fiskeri- og turistnæringene, og for å beholde et fnugg av internasjonal klimatroverdighet.