Nyheter

– CO2-håndtering gir muligheter

(Foto: Øyvind Johnsen / Bellona)

Publiseringsdato: 15. desember, 2009

Skrevet av: Ola Innset

– CO2-håndtering gir muligheter i fattige land. Hvem som skal betale for det er et annet spørsmål, sa Nobuo Tanaka fra Verdens energibyrå (IEA) i Bellona Room i går.

– Kull er billig og tilgjengelig i Kina og India, og ingen kan stoppe dem fra å bruke det. Det vi må gjøre er å få dem til å bruke det på en renere måte, sa Nobuo Tanaka under Bellonas seminar om CO2-håndtering i går.

Vekst i u-land

Tanaka er leder av Verdens energibyrå (IEA), og presenterte IEAs scenario for hvordan atmosfærens CO2-konsentrasjon kan stabiliseres på 450 ppm (parts per million), og oppvarmingen dermed begrenses til to grader.

– Det meste av utslippsveksten i vårt «business as usual-scenario» kommer fra u-land. Det er der den økonomiske veksten vil være størst også, nærmere 40 prosent. Ti prosent av kuttene må komme ved hjelp av CCS, og mye av dette må være i u-land. Hvem som skal betale for det er et annet spørsmål, på mange måter det viktigste spørsmålet her i København akkurat nå.

 

Til kamp

Bellona-leder Frederic Hauge gikk til frontalangrep på de som kun vil gjennomføre de billigste klimatiltakene:

– Noen ledere snakker om kostnadseffektivitet. Men hvis vi skal se på kampen mot klimaendringer som en faktisk kamp, så må vi gjøre det som fungerer, uavhengig av pris.

– Hva om James Hansen har rett, at vi må få atmosfærens CO2-nivå ned til 350 ppm. Det finnes ikke et eneste scenario for å kutte utslippene så mye som ikke inkluderer CO2-håndtering.

Forhandlingene i gang igjen

Australias klimaminister Penny Wong skulle egentlig holde et innlegg, men i det de ofisielle forhandlingene plutselig ble gjenopptatt måtte hun forlate Bellona Room, og lot sin stedfortreder Drew Clark tale på vegne av henne.

De andre deltakerne var Graeme Sweeney fra Shell,  og Dr. Hardiv Situmeang, som representerte Indonesias myndigheter.