Nyheter

– Uaktuelt å bruke mobile gasskraftverk

Guido Gerding

Publiseringsdato: 25. februar, 2010

Skrevet av: Håvard Lundberg

På en pressekonferanse i dag varslet Statnett at de kommer til å søke om dispensasjon for å bruke de mobile gasskraftverkene i Midt-Norge. Bellona mener vilkårene for bruken må forbli like streng som i dag.

Den siste tiden har Norge og Sverige opplev svært høye strømpriser på grunn av det kalde været og fordi 40 prosent av den svenske atomkraften er tatt ut av drift. Særlig i Midt-Norge har situasjonen ført til tidvis svært høye priser.  I dag kalte Olje- og energiministeren inn til en pressekonferanse om kraftsituasjonen i Norden.

– Det må være uaktuelt å lempe på kravene for når de mobile gasskraftverkene kan brukes. Bellona mener vilkårene for bruken må forbli like streng som de er i dag, sier Marius Holm, nestleder i Bellona.

Vedtatt kraftsituasjon

– Stortinget vedtok denne kraftsituasjonen da de ga tillatelse til å bygge Ormen Lange uten å stille vilkår til egen kraftforsyning. De hadde det så travelt med å godkjenne utbygging at de valgte å overse advarselen som Bellona og andre aktører kom med, sier Holm.

Resultatet er blitt en svært anspent kraftsituasjon i Midt-Norge som har gitt store prisutslag de siste dagene når flere ugunstige faktorer har oppstått samtidig.

Symbolpolitikk

– Å fyre opp to forurensende gasskraftverk på 300 MW vil ha fint lite å si for strømprisen når 3700 MW med svensk atomkraft er ute av drift. Det blir som musepiss i havet, sier Holm, og fortsetter:

– De politikerne som nå narrer folk til å tro at de mobile gasskraftverkene er løsningen på de høye prisene vi har sett de siste dagene, må legge symbolpolitikken på hylla og bidra til en mer nøktern debatt, sier Holm.

Valgte å ikke gjøre noe

Situasjonen i Midt-Norge ble ikke noe bedre da regjeringen ikke fulgte opp når StatoilHydro i 2007 valgte å skrinlegge prosjektet om gasskraftverk på Tjeldbergodden med CO2-håndtering, på grunn av økonomiske hensyn.

– Dersom regjeringen hadde bidratt til å gjennomføre dette prosjektet kunne vi fått på plass en mer  permanent løsning. Istedenfor ble det brukt over 2 milliarder på mobile gasskraftverk som aldri burde vært bygget. Det var penger rett ut av vinduet, sier Holm.

Situasjonen understreker at det er behov for en mer offensiv energipolitikk som fører til utbygging av mer fornybar energi og et energisystem som er mer fleksibelt, med andre energibærere enn bare strøm.

For mer informasjon og kommentarer, kontakt Marius Holm, nestleder Bellona, 95 72 16 32