Nyheter

– En alvorlig hendelse

Gullfaks C-plattformen ligger nord i Nordsjøen, og har vært i drift siden 1989.
Øyvind Hagen/Statoil

Publiseringsdato: 21. mai, 2010

Skrevet av: Ruth Astrid Sæter

89 personer ble evakuert fra Gullfaks C-plattformen i Nordsjøen torsdag kveld, etter at det ble observert en trykkendring i brønnen. - Dette er nok et eksempel på at sikkerheten på norsk sokkel ikke er god nok, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Trykkendringen i brønnen på Gullfaks C ble oppdaget onsdag. Først torsdag kveld ble 89 personer evakuert fra plattformen – personell som ikke hadde konkrete oppgaver ombord. De gjenværende 140 personene ombord på plattformen jobber nå med å gjenopprette boreslam-barrieren – den ene av to sikringer som skal være på plass for å hindre ukontrollert utblåsning.

– Vi mener vi har god kontroll, har pressetalsmann i Statoil, Gisle Johanson, uttalt til TV2 Nyhetene. Han mener det er liten grunn til å frykte en utblåsning – men sier samtidig at det er usikkert når man forventer å ha full kontroll igjen.

– Da har de ikke kontroll, sier Frederic Hauge, og fortsetter: – Jeg er sikker på at når Petroleumstilsynet skal evaluere saken i ettertid, vil de definere den som en hendelse med storulykkespotensial. For så alvorlig er denne hendelsen.

– Sikkerheten er ikke på plass – og jeg frykter at den er blitt ofret for den økonomiske rasjonaliseringens skyld. Generelt opplever jeg at sikkerhetsfokuset på norsk sokkel er blitt nedprioritert de siste årene. Det er også noe Petroleumstilsynet har rapportert om, og som Aftenposten har skrevet om – senest denne uken, påpeker Hauge.