Bellona etablerer senter i Lofoten
I dag lanserer Miljøstiftelsen Bellona etableringen av Senter for Marin Restaurering i Kabelvåg, Lofoten. Samtidig signeres samarbeidsavtaler tilknyt...
Nyheter
Publiseringsdato: 23. august, 2010
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
Tall fra oljedirektoratet viser at det i 2009 ble boret flere letebrønner enn noen gang tidligere på norsk sokkel.
Som en konsekvens av at oljebransjen har så stor appetitt på nytt territorium for å hente opp mer gass og olje, er stadig flere av brønnene som bores såkalte høyt-trykk- og høy-temperatur-brønner (HPHT-brønner). HPHT-brønner bores i soner med ekstreme trykk og temperaturer, og de er derfor forbundet med en mye høyere risiko for utblåsning.
– Oljebransjen liker å snakke om teknologisk utvikling, og det hevdes at boringen på norsk sokkel er så trygg og sikker. At stadig flere brønner nå er HPHT-brønner understreker at risikoen for utslipp og ulykker er ganske stor, uansett hva oljebransjen sier, sier Bellona-rådgiver Gøril Tjetland.
Doktorgrad på utblåsninger
Scandpower har gjort beregninger på SINTEFs Offshore Blowout Database som viser at HPHT-brønner har seks ganger større fare for utblåsninger enn andre typer brønner.
Det er ofte knyttet problemer til disse brønnene. Det trenger ikke alltid være på grunn av brønntrykket, det kan også være at marginene mellom poretrykket og oppsprekkingstrykket er små, sier Per Holand, seniorrådgiver i Exprosoft.
Holand har en doktorgrad med utblåsninger som tema, og han snakker i dag på Bellonas ONS-seminar i Stavanger.
5 utblåsninger i året
Holand har samlet informasjon om situasjonen for utblåsninger på internasjonal basis. Det siste tiåret har det vært i gjennomsnitt rundt fem utblåsninger hvert med et potensial for store utslipp.
– Her er det snakk om utblåsninger til overflaten, der man har mistet kontrollen. Flere av disse gjelder imidlertid gass, så det trenger ikke være snakk om så store miljøkonsekvenser, sier Holand og fortsetter:
– Man kan si at fem slike utblåsninger i året er fem for mye. Målet bør selvfølgelig være null utslipp, men det er umulig å få til, akkurat som man aldri kan få gitt en garanti om at det ikke blir flere ulykker i trafikken.
Photo: (Foto: ExproSoft)
Krever sikrere boring
Bellona mener det må komme krav om sikrere boring:
– En må ta inn over seg det økte risikonivået på norsk sokkelen. Bransjen må bli bedre på både risikoforståelse og risikovurderinger. Den økte risikoen må møtes med ny og sikrere boreteknologi og strengere regler, sier Tjetland i Bellona.
I dag lanserer Miljøstiftelsen Bellona etableringen av Senter for Marin Restaurering i Kabelvåg, Lofoten. Samtidig signeres samarbeidsavtaler tilknyt...
«Nå står de dårlige grønne nyhetene i kø» skriver Magnus Takvam på Altinget, men underspiller at grønn omstilling pågår for fullt utenfor Norge. Spør...
– Hvorfor ikke servere kyllingavskjær til laksen? Det gjøres for eksempel i Chile, som også er store på fiskeoppdrett. Vi trenger nye råvarer til nor...
I anledning Bellonas 30-årsjubileum i Brussel, arrangerer vi vår første Bellona Climate Action Conference. Konferansen starter med key note av Kurt V...