Nyheter

Bellona advarte mot eksplosjonfare i Sandefjord

Foto: Arild Just Christensen

Publiseringsdato: 30. august, 2011

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

– Dagens ulykke er et resultat av inkompetanse og elendig håndtering av en høyrisiko-operasjon. Bellona advarte mot dette for lang tid siden, og det gikk dessverre slik vi fryktet, sier Frederic Hauge.

Like før kl. 16.00 i dag smalt det i lasterommet på et skip som ligger til kai ved Oleon-anlegget i Sandefjord.

Hendelsesforløpet skal være som følger: Over tid har det utviklet seg en eksplosiv atmosfære i en tank på båten. Eksplosjonen skjedde etter at det ble blåst luft inn i tanken.

– Uansvarlig håndtering

Brannvesen, ambulanser og politi er på stedet, og det opereres med en sikkerhetsradius på 1500 meter. Sandefjords Blad skriver at det lukter sterkt av kjemikalier i hele området, og at røyken som stiger opp fra skipet skal være giftig.

Bellona-leder Frederic Hauge mener hendelsen er en skandale.

– Dette er akkurat det hendelsesforløpet vi advarte mot.

Han mener alle de involverte selskapene har opptrådt uansvarlig i saken, og legger også noe av skylden på oljeindustrien, som er opphavet til det farlige avfallet som ble lagret ulovlig på Oleon.

– Det er kaos i oljeindustriens avfallsbransje. Nå må oljeselskapene bli med på en ansvarlig opprydning i svineriet de skaper, sier Hauge.

Den ulovlige avfallslagringen ble avdekket etter en Bellona-aksjon ved Oleon i juni i år.

Bellona-team er på vei

Bellona-lederen er kjent med at per kl. 16.45 er Kystverket ennå ikke varslet om hendelsen. Han mener det haster med å få på plass en båt som kan flytte avfallet ut av lasteskipet.

Hauge er selv på vei til Sandefjord, og kan kontaktes på telefon.

Saken ble sist oppdatert kl. 17.15.