Nyheter

Farlig oljeeksperiment i arktis

Arctic Sea Ice thinning.
(Foto: European Space Agency)

Publiseringsdato: 26. september, 2011

Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge

Russlands første oljerigg i arktiske strøk er på plass i Pechora havet. Russiske miljøorganisasjoner frykter et Olje-Tsjernobyl.

Den 26. august, etter en åtte dagers ferd fra Murmansk, ankom oljeriggen Prirazlomnaya sin destinasjon i Pechora havet, helt nord i Russland.

Prosjektet må stanses
En koalisjon av russiske miljøorganisasjoner mener at den russiske gass-giganten Gazprom som eier riggen ikke har forutsetninger for å sikre miljøhensyn i forbindelse med planlagt boring, produksjon og transport av olje i arktis, og frykter et Olje-Tsjernobyl.

Nina Lesikhina i Bellona Murmansk mener at dette er et farlig eksperiment som kan få katastrofale konsekvenser for Arktis.

– Operatøren har ingen forutsetninger for å håndtere ulykker og utslipp under arktiske forhold. Effektive teknologier for å samle olje i vann med is eksiserter simpelthen ikke. Vi oppfordrer både selskapet og myndighetene til å avvikle prosjektet umiddelbart, sier hun.

Mye større konsekvenser
Det arktiske økosystemet er svært sårbart.

– Et oljesøl her kan få mye større konsekvenser enn i varmere farvann, blant annet fordi oljen brytes saktere ned ved lavere temperaturer, forklarer Nina Lesikhina.

Over 10.000 underskrifter
Bellona-Murmansk, Greenpeace Russia, World Wildlife Fund (WWF), Socio-Ecological Union og Russian Bird Conservation Union har levert et opprop med over 10.000 underskrifter til russiske myndigheter, hvor det kreves at Gazprom stanser sin planlagte virksomhet i Pechora havet.