Nyheter

BP vil ha forlik – Bellona sier rettssak

photo: U.S. Coast Guard

Publiseringsdato: 25. februar, 2013

Skrevet av: Maya Boutroue Vedeld

Det sivile søksmålet mot BP etter den fatale "Deepwater Horizon"-oljekatastrofen i 2010 starter i dag. Amerikanske myndigheter og andre styresmakter rundt Mexico-golfen vurderer å gi BP en avtale der de betaler 16 milliarder for skadene de påførte sivile, melder Wall Street Journal. Bellona er i mot en slik avtale og mener en rettssak må til for å vise fram feilene oljeindustrien gjorde som utløste ulykken, så vel som deres utilstrekkelige rutiner for å håndtere en slik ulykke.

– La oss undersøke oljeindustriens overtredelser i offentlighet, sier Bellona-leder Frederic Hauge. – Et forlik vil undergrave en viktig del av historien bak denne oljekatastrofen, sannheten må fram, fortsetter han.

I tillegg til BP har riggselskapene Transocean og Halliburton kniven på strupen i denne saken. Transocean eide Deepwater Horizon-riggen som eksploderte under en massiv utblåsning og kostet 11 mennesker livet, 20. april 2010. Halliburtons installasjoner som var ment å forebygge utblåsning holdt ikke og sørget dermed for at 4,1 millioner oljefat lekket ut i golfens farvann, en lekkasje som pågikk i 87 døgn.

– Et forlik vil dekke over de omfattende feilene som oljebransjen har gjort og dermed svekke mulighetene for at oljeaktører verden over både lærer og skjønner at de vil bli holdt ansvarlige for sine feil, slår Hauge fast.