Nyheter

– Statoils prislapp er totalt urealistisk

Frederic Hauge
Frederic Hauge
Dag Thorenfeldt

Publiseringsdato: 25. april, 2014

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

Ifølge bransjenettstedet Upstream ga underleverandører et tilbud på Utsira-elektrifisering på halvparten av Statoils kostnadsberegning. - Statoil villeder enda en gang opinion og folkevalgte med skyhøye kostnadsanalyser uten rot i virkeligheten, sier Frederic Hauge.

Oljebransjenettstedet Upstream skriver i dag at Statoils kostnadsberegning for en 200 MW kabel til Utsirahøyden er dobbelt så høy som de ble tilbudt fra underleverandører.

Upstream skriver at «Subcontractors ABB and Aibel have, in a non-binding budget proposal, calculated that such a complete power-from-shore solution would cost Nkr6.5 billion ($1.08 billion). Statoil’s own calculation, by contrast, brings the figure up to Nkr13.5 billion.”

Bellona-leder Frederic Hauge mener Statoil fører folk og politikere bak lyset i Utsira-saken.

– Statoil villeder enda en gang opinion og folkevalgte med skyhøye kostnadsanalyser uten rot i virkeligheten. Det er tydelig at de forsøker seg på «Mongstad-strategien», der de skremte politikerne med en prislapp tatt helt ut av lufta. Tallene fra ABB og Aibel viser at Statoil nå står fryktelig alene med sine urealistisk høye kostnadsoverslag for elektrifisering av Utsirahøyden, sier Hauge.

–  Upstream har tidligere avdekket at Statoil har lagt til grunn fullstendig urealistiske kraftpriser, slik at elektrifisering framstår som urimelig dyrt. Statoils uærlighet i denne saken har satt selskapet og partnerne på Utsira i en vanskelig posisjon. Jeg føler meg trygg på at et flertall i Stortinget vil vise handlekraft og at det er de folkevalgte, og ikke Statoil, som styrer norsk politikk, sier Frederic Hauge.

– Her må myndighetene inn og rydde opp, sier Hauge.