Nyheter

Bellona forventer en mer ydmyk oljebransje på ONS 2014

Kallinika ONS 2014
Kallinika ONS 2014

Publiseringsdato: 25. august, 2014

Skrevet av: Maya Boutroue Vedeld

Bellona deltar på ONS for åttende gang på rad. - ONS har de senere årene dessverre ikke lykkes med å spille en viktig rolle for en miljøriktig energiproduksjon. Siden forrige ONS har det vært en rekke skandaler, så i år forventer vi en mer ydmyk oljebransje, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Bellona er på plass for åttende gang i Stavanger under ONS – Europas største og verdens tredje største oljemesse – med sitt flytende distriktskontor, båten Kallinika. -Forrige ONS, i 2012, var en lite hyggelig opplevelse. Selvgodheten i Olje-Norge har sjelden vært på et høyere nivå enn det den var for to år siden.  Jeg forventer en mer ydmyk gjeng denne gang, sier Frederic Hauge.

Siden forrige ONS har det vært en rekke skandaler med eksempelvis Yme-plattformen som står ubrukt, Goliat som går på milliardsprekk på kostnadssiden, Aasta Hansteen går med et gigantisk underskudd, og satsingen på karbonfangst- og lagring i Norge er skrinlagt

– I år ser det imidlertid ut som ONS har forstått hvem som setter premissene i verden når de har invitert vår tids store industrialist Elon Musk. Musk gjør det Bellona etterlyser gjennom å industrialisere  miljøløsninger. Hans solenergiprosjekt Solar City, elbilene fra Tesla og den batterirevolusjonen som nå er i full gang kommer til å prege årene som kommer, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

-Vi ser det som viktig å være et korrektiv og bidra med motekspertise til oljenæringen. ONS er først og fremst et møtested for petroholikere, med noen få hederlige unntak, sier leder Frederic Hauge.

Dessverre frykter Bellona at de som deltar på de politiske debattene under ONS ikke har tatt innover seg den akutte klimasituasjonen verden befinner seg i. – Altfor få innser at ekstraordinære tiltak er nødt til å gjennomføres. Det nytter ikke lenger å kjøpe seg tid. Fossilindustrien stritter desperat imot realitetene om at det haster med omfattende klimatiltak, sier Hauge.

-Bellona stiller også i år med miljøskipet Kallinika i Vågen, og vi har denne gang hele 10 dyktige og høyt kvalifiserte miljø- og klimaeksperter med til Stavanger. Bellona har lang tradisjon for å utfordre oljeindustrien i deres egen lekegrind. I 2000 vant Bellona den prestisjetunge innovasjonsprisen på ONS med et samarbeidsprosjekt for brenselcelle med CO2-fangst for drift på plattformer, og i 2010 vant vi oljemessens pressepris for beste pressearbeid i forbindelse med konseptet vårt «Petroholic Rehab».

Vi har funnet på mye moro med en rekke ulike løsningsorienterte stunt de siste årene, og jeg kan ikke utelukke at vi kommer med noe spesielt også i år, avslutter Hauge hemmelighetsfullt.