Nyheter

BP funnet skyldig i grov uaktsomhet etter Deepwater Horizon-katastrofen

Olje i Mexicogolfen
Olje i Mexicogolfen
Bellona

Publiseringsdato: 5. september, 2014

Skrevet av: Maya Boutroue Vedeld

New Orleans – Torsdag 4.september ble det slått fast i delstatsdomstolen i New Orleans at den britiske oljegiganten BPs uaktsomhet og profittbegrunnede beslutninger i Mexico-golfen har skylda for tidenes verste oljeulykke. - Nå, fire år etter, vet vi at skadene etter ulykken er langt verre enn vi trodde. Da er det rimelig at BPs bot blir større, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Boreriggen Deepwater Horizon, som eksploderte og sank i Mexico-golfen i april 2010, tok 11 liv og 4,9 millioner fat (780 millioner liter) olje lakk ut i sjøen i løpet av de 87 dagene som gikk før man endelig fikk stoppet utslippet.

Siden den gang har tusenvis av de som hjalp til under opprydningen blitt for syke til «å noen gang jobbe eller ha normale liv igjen,» som en lege Bellona har snakket med sier.

Mange av disse har kontaktet Bellona den siste måneden med papirer som viser at de er i ferd med å dø av kreft.

Rettens kjennelse om grov uaktsomhet gjør at myndighetene kan pålegge opptil fire ganger større bøter enn ved kun uaktsomhet. BP må dermed belage seg på bøter opp mot 18 milliarder dollar, mot de 3,5 milliardene selskapet skal ha satt til side til såkalte «Clean Water Act» bøter.

– Ville Statoil overlevd noe slikt? Det bør de tenke over før de begynner å bore høyrisikobrønner i sårbare områder, sier Hauge.

Han peker på at EUs nye offshore-direktiv krever at myndighetene legger «worst case»-scenarioer til grunn for sine beregninger, noe som ikke gjøres i dag.

– Da må oljeselskapene vise at de har en økonomisk buffer til å takle en storulykke. Norske myndigheter må også gå opp hele regelverket for håndtering av oljekatastrofer på nytt. Vi har allerede etterlyst en plan for bruk av frivillige i opprydningen, sier Hauge.

Profitt foran sikkerhet

Kjennelsen i New Orleans konkluderer ut i fra en rekke forhold med at BP satte profitt foran sikkerhet. Det pekes her særlig på beslutningen om å bore de siste 30 meterne av brønnen, som gjorde forholdene ekstremt sårbare og muliggjorde en ulykke.

BP gikk raskt ut og varslet at de er uenige i rettens kjennelse og at de vil anke.

Frederic Hauge peker på at BP allerede har erkjent straffskyld og tilstått motarbeidelse av den amerikanske Kongressen.

– BP bør derfor ha anstendighet til å godta denne dommen, og betale det ofrene fortjener. Penger kan ikke endre på de skadene som har skjedd, men de gjenlevende og de som bor i dette området fortjener en skikkelig oppreisning.

Bellona har i en serie artikler de siste ukene dokumentert enorme skader på både natur, dyr og mennesker fire år etter katastrofen. Les hele denne og flere andre historier fra Mexico-golfen på våre internasjonale sider.