Nyheter

Vil Johan Sverdrup skape 50.000 jobber?

Sverdrup-sak på nrk.no
Sverdrup-sak på nrk.no
NRK

Publiseringsdato: 13. februar, 2015

Til tross for at flere medier i dag serverer denne gladnyheten, er svaret nei.

Hovedgrunnen er at det er forskjell på arbeidsplasser og årsverk.

I dag mottok olje- og energiminister Tord Lien (Frp) Statoils plan for utbygging og drift av Johan Sverdrup. Lien kaller det «en historisk dag«.

Flere medier har slått stort opp at utbyggingen av Sverdrup-feltet vil gi 51.000 årsverk i oppstartsfasen. 34.000 av disse hos leverandører og underleverandører.

Dette står i Statoils pressemelding. De skriver imidlertid ikke hvor lang oppstartsfasen er, altså hvor mange år man skal dele årsverkene på.

Derimot skriver Statoil at det er snakk om 2.700 årsverk i et gjennomsnittsår. Evt. 3.400 årsverk ved full feltutbygging.

 

37.000 årsverk var 1100 arbeidsplasser

Det samme har skjedd før. Tidligere oljeminister Ola Borten Moe lokket med opptil 37.000 nye arbeidsplasser dersom man åpnet for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det virkelige tallet viste seg å være 400-1100 arbeidsplasser, ganget med 30 år.

– Bellona mener dette er en måte å villede og forlokke lokalbefolkning og lokale politikere på. Vi tar gjerne en debatt om arbeidsplasser langs norskekysten, men da på redelige premisser, sier Bellona-rådgiver Silje Lundberg.

I går feiret Bellona at miljøkjempen Aleksandr Nikitin har jobbet hos oss i 20 år. Det utgjør 20 årsverk – men bare én arbeidsplass.