Nyheter

Vil ha Statoil-topper i fengsel

Frederic Hauge på Oleon
Frederic Hauge på Oleon
Bellona

Publiseringsdato: 20. mai, 2015

Skrevet av: Bellona

Statoil får 7 millioner kroner i bot for store kjemikalieutslipp på Statfjord C. - Boten er altfor liten. De ansvarlige burde få fengselsstraff, mener Bellona-leder Frederic Hauge.

Det er nå to år siden tonnevis av kjemikalier lekket ut fra en avfallsbrønn på Statfjord B-feltet. Lekkasjene fant sted etter at Statoil hevder å ha gjennomført store forbedringer og hadde kontroll på avfallsbrønnene sine. Likevel tok det 26 dager før lekkasjen ble stoppet.

Bellona anmeldte hendelsen i desember 2013, og tirsdag 19. mai vedtok Statoil en bot på 7 millioner kroner. Bellona er selvsagt glade for at Statoil blir straffet, men mener boten er altfor lav.

– Det er snakk om grove brudd på miljøregelverket, så boten burde vært langt større. Helst ville vi sett at de ansvarlige fikk fengselsstraff, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

 

 

Ingen avskrekkende effekt

Dette er tredje gang at Statoil blir bøtelagt for samme type hendelse. Allerede i 2010 forsikret Statoil myndighetene om at problemet med avfallsbrønnene var under kontroll.

– Noen få millioner i bot har åpenbart ikke noen preventiv effekt for et stort oljeselskap. Vi tror det å holdes personlig ansvarlig vil ha mye større effekt, sier Hauge.

Les Bellonas anmeldelse her:

 

Statoil lærer ikke av sine feil

Det er fjerde gang på to og et halvt år at Statoil er bøtelagt etter en anmeldelse fra Bellona, med bøter på til sammen 57 millioner kroner.

– Statoil evner åpenbart ikke å lære av sine feil. Statsadvokaten må ta opp både bøtenivået og den lange saksbehandlingstiden. Det er rett og slett for behagelig å være miljøkriminell i Norge i dag.