Nyheter

Naivt fra Søviknes

Bellona-stifter Frederic Hauge har snakket om CCS siden 1992.
Photo: Anne Karin Saether/Bellona

Publiseringsdato: 6. januar, 2017

Skrevet av: Ellen Viseth

Norges nye olje- og energiminister har en naiv innstilling til fremtiden for olje og gass.

Bellona har ventet spent på de første uttalelsene fra Terje Søviknes i den nye rollen som olje- og energiminister. Dessverre legger han seg på en gammeldags og naiv oljelinje i dagens intervjuer med DN.no og NRK.no.

På NHO-konferansen i går blottla Søviknes det Bellona mener er en naiv holdning til fremtiden for olje og gass.

– Dersom man lener seg for tungt på én krykke og den brekker, da har du et problem, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

 

Solberg advarer, Søviknes setter på skylappene

Han minner Søviknes på at ingen sier at man skal skru igjen alle oljekraner i morgen.

– Diskusjonen handler om hva vi skal satse på fremover. Det var også tema for årets NHO-konferanse og det kommer mange spennende signaler fra næringslivet. Det bør Søviknes ta innover seg i stedet for å sette på seg skylappene og innbilde folk at oljen skal gjøre oss søkkrike i all fremtid, sier Hauge.

Han sier statsminister Erna Solberg gjør rett i å advare folk om at vi ikke kan støtte oss like tungt på oljen i tiden som kommer.

– Oljemarkedet står overfor kriser både på etterspørsel- og leveringssiden. Etterspørselen synker etter hvert som sol, vind og batterier tar over energimarkedet, samtidig som biler, busser og båter blir elektriske. På den andre siden produserer USA svært billig skiferolje. Til sammen kan dette føre til at investorene trekker seg ut av oljenæringen. Det blir en dødsspiral for oljen, sier Hauge.

 

Staten tar for mye risiko

Han advarer derfor regjeringen om å gå med på en storstilt oljesatsing i årene som kommer.

– Staten tar 78 prosent av den økonomiske risikoen ved disse milliardutbyggingene. Politikerne må tenke gjennom om dette er et sjansespill de skal delta i i tiden som kommer. Norge har dessverre mange odds mot seg, sier Hauge.

Han mener også det er urovekkende at så få på NHOs årskonferanse – Søviknes inkludert – greier å fylle begrepet «det grønne skiftet» med innhold.

– Det er ikke vanskelig. Det handler om å erstatte olje, kull og gass med fornybar energi og fornybare råstoff. Alt som har ei eksospotte må over på strøm, hydrogen eller biodrivstoff. Så enkelt og så vanskelig er det, sier Hauge.