Nyheter

Stort flertall i Lofoten mot oljeboring

Reine i Lofoten en sommerkveld i 2007
(Foto: Frokor/Wikimedia Commons)

Publiseringsdato: 11. juni, 2009

Skrevet av: Annicken Vargel

En fersk meningsmåling viser at et stort flertall av befolkningen i Lofoten vil holde oljeboring unna den sårbare regionen.

I undersøkelsen som er utført av Opinion på oppdrag fra avisen Lofotposten sier 54 prosent av de spurte klart nei til oljeboring utenfor Lofoten, mens kun 22 prosent sier klart ja.
Til sammen har 600 mennesker som er bosatt i Lofoten deltatt i undersøkelsen.

– Dette er en kjempegod nyhet for oss. Jeg tar det som et tegn på at vi har nådd fram med våre argumenter, sier Gaute Wahl, leder i Folkeaksjonen mot oljeboring til Lofotposten i dag.

Økende motstand

Debatten om hvorvidt oljeselskapene skal få slippe til i de sårbare havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen har dominert regionen den siste tiden. Flere politikere, bedrifter og andre aktører har vist sin støtte til Folkeaksjonen mot oljeboring utenfor Lofoten, og aksjonen har vokst til over 2000 medlemmer siden den ble stiftet i januar.

Bellona mener at oljeboring truer næringsgrunnlaget for både fiskeri og turistnæringen i Lofoten og Vesterålen.

– Dagens meningsmåling viser at engasjementet for å satse på de fornybare næringene og ta vare på de verdifulle naturresursene utenfor Lofoten og Vesterålen vokser, sier Elisabeth Sæther, fagrådgiver i Bellona.