Nyheter

Pressemelding: Gratulerer fiskerne med Lofoten, Vesterålen og Senja

Reine i Lofoten en sommerkveld i 2007
(Foto: Frokor/Wikimedia Commons)

Publiseringsdato: 1. oktober, 2013

Skrevet av: Bellona

- Fornuften og folkeviljen vant til slutt i Lofoten-kampen. Vi er lettet over denne lovende begynnelsen i oljepolitikken fra de borgerlige. Dette innebærer en klar kursendring bort fra Ola Borten Moes og Jens Stoltenbergs oljesvarte politikk. Dette er en stor dag for Bellona, som har kjempet for et oljefritt Lofoten og Vesterålen i 25 år. Her er det bare å gratulere fiskerne og alle som bryr seg om disse sårbare havområdene, sier Frederic Hauge.

– Det er betryggende at det er et klart og sterkt parlamentarisk grunnlag bak denne nye oljepolitikken. Vi er trygg på at dette er en beslutning det ligger makt bak, og som derfor blir stående, sier Frederic Hauge i Bellona.

– Vi er veldig glade for at KrF og Venstre her trekker regjeringen i en mye grønnere retning.

Avtalen mellom de fire borgerlige partiene sier følgende om petroleumsvirksomhet:

– Havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja skal ikke konsekvensutredes eller åpnes i perioden 2013-2017.

– Møreblokkene, Skagerrak og områdene utenfor Jan Mayen blir ikke åpnet for oljevirksomhet

– At det ikke skal iverksettes petroleumsvirksomhet ved iskanten.

– At de borgerlige ikke vil iverksette petroleumsvirksomhet ved iskanten må innebære at de vil reversere de verste utslagene av Ola Borten Moes oljepolitikk, sier Frederic Hauge.

– Borten Moes åpning av Barentshavet sørøst innebar en uansvarlig og uakseptabel omlegging av norsk petroleumspolitikk. Det er veldig gledelig at de verste utslagene av dette blir reversert, siden denne formuleringen må bety at de nordlige områdene av Barentshavet sørøst nå blir holdt oljefrie.

Kontakter for pressen:
Andreas Kokkvoll Tveit, kommunikasjonsrådgiver i Bellona: 48103464