Nyheter

Olje i Lofoten: – Uanstendig, uklokt, kynisk og grådig

Bellonas skip Kallinika besøker Lofoten.
Bellonas skip Kallinika besøker Lofoten.
Bellona

Publiseringsdato: 29. august, 2016

Skrevet av: Ellen Viseth

STAVANGER: Statsminister Erna Solberg ønsker å slippe oljeindustrien inn i de sårbare områdene Lofoten, Vesterålen og Senja. - Det som sies i dag vil bli fordømt av historien som uanstendig, uklokt, kynisk og grådig, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Regjeringen legger opp til at klimakampen er tapt, men at vi i Norge skal tjene de siste pengene før noen andre gjør det.

Han reagerer sterkt på statsministerens utsagn om å åpne Lofoten og Vesterålen, og frykter også at blokker i disse områdene vil ligge på bordet når de konkrete utlysningene kommer til sommeren.

– Regjeringen forstår ikke alle de andre fantastiske mulighetene som finnes for Lofoten/Vesterålen, og som er i konflikt med oljeboring. Selv etter Paris-avtalen nekter regjeringen å innse at olje må bli liggende i bakken. På den måten undergraver de Paris-avtalen, mener Hauge.

– Regjeringen har virkelig ikke forstått hvilke klimautfordringer som truer oss, og de har ikke snøring på hva som må være løsningen. Regjeringen er helt uimottakelig for argumenter om at markedet forandrer seg, sier Hauge.

Han advarer mot å tro på regjeringens påstander om at norsk gass er en klimaløsning for Europa.

– At gass skal erstatte kull er i beste fall usant, og i verste fall en svært usikker strategi for Norge. Ingen sannsynlige scenarier tilsier at norsk gass er en del av løsningen etter 2030, dersom EU skal oppnå sine klimamål. I så fall må det være med CO2-fangst, og da er det stor tvil om det er konkurransedyktig.

Bellona er også en sterkt motstander av olje- og gassutvinning i Barentshavet. De siste dagene er det avslørt en rekke ulykker, utslipp og gasslekkasjer på Goliat-plattformen. De ansatte er redde og krever driftsstans.

– Sikkerheten på norsk sokkel er kraftig svekket, mens statsministeren og vennene hennes er mer opptatt av å spille Pokemon. Det er uanstendig av Tord Lien å stå på pressekonferansen i dag og si at norsk sokkel har den beste sikkerheten i verden, når arbeiderne som bor og jobber på Goliat er utsatt for en uakseptabel risiko hver dag, sier Hauge.