Nyheter

Forsterket satsing på kvinnelige ingeniører i Jordan

Professor Ismael Al Hinti (President Al Hussein Technical University),Norges ambassadør til Jordan Espen Lindbæck og Ruba Al Zu`bi, Country Director Sahara Forest Project signerer samarbeidsavtelen.
Professor Ismael Al Hinti (President Al Hussein Technical University),Norges ambassadør til Jordan Espen Lindbæck og Ruba Al Zu`bi, Country Director Sahara Forest Project signerer samarbeidsavtelen.

Publiseringsdato: 19. november, 2021

Skrevet av: Signy Fardal

Sahara Forest Project inngikk denne uken en samarbeidsavtale med Al Hussein Technical University (HTU) i Jordan. Avtalen innebærer en økt satsing på kvinnelige ingeniører i landet.

Bellona var en av stifterne av Sahara Forest Project (SFT), som dyrker grønnsaker i drivhusanlegg drevet av solenergi og renset saltvann i Jordan. På anlegget renses saltvann fra Akababukta og gjøres om til ferskvann, som igjen brukes til å dyrke mat i saltvannsnedkjølte drivhus og utendørs i ørkenen.

I tillegg til å dyrke grønnsaker i ørkenen, jobber SFP  med å utdanne kvinnelige ingeniørstudenter i Jordan, og med å inspirere myndigheter, næringsliv og akademia til å ta i bruk fornybar energi.

Jordan er et av landene i verden med størst vannmangel. Allerede innen 2025 er det fryktet at halvparten av verdens befolkning vil bo i områder med begrenset vanntilgang.

Under FNs klimatoppmøte i Glasgow nå i november fikk SFP en støtte på 4,2 millioner kroner fra den nye regjeringen. 

– Støtten fra Norge gjør det mulig å jobbe for å utvikle løsninger for å endre globalt landbruk fra å være klimaversting til å bli klimasmart, sa daglig leder Kjetil Stake i Sahara Forest Project da bevilgningen ble offentliggjort på Bellona-paviljongen.

Samarbeidsavtalen som ble inngått mellom HTU, som forøvrig bærer navnet til den jordanske kronprinsen, og SFP, skal bygge videre på det vellykkede samarbeidet mellom SFP og HTU i implementeringen av pilotfasen av «Upskilling Program in Food Security and Agriculture Technology», som ble avsluttet i oktober. Partene fornyer forpliktelsen til å jobbe sammen om å forankre, utvide og opprettholde programmet som er det første av sitt slag i Jordan.

Avtalen ble av signert på Norges ambassade i Amman torsdag 18.november.