Nyheter

Utfordring til familier med to biler

Think City. Norskprodusert toseter med rallybilfølelse.

Publiseringsdato: 9. mars, 2001

Skrevet av: Sondre Grinna

10% av norske husstander har to biler. For de fleste vil en elbil kunne dekke behovet som nummer-to bil. Gjør en undersøkelse av din egen bilbruk frem til 1. juli og se om elbil er et godt alternativ for deg, også økonomisk.

Batteribilen dekker de fleste behov

Batteribilen har i dag en rekkevidde på 7-9 mil pr lading. I praksis vil det si at man kan kjøre ut rekkevidden om dagen, for eksempel til og fra jobb. Bilen lades så noe imens man spiser middag, og man kan kjøre noen mil på kvelden, avhengig av hvor tom man kjørte bilen om dagen.

For de aller fleste dager vil en batteribil mer enn dekke behovet som en familie har. Imidlertid trenger man en bil med større rekkevidde de få dagene i året man skal på besøk til tante og onkel som bor på fjellet uten bussforbindelse. Mange kvier seg for å kjøpe batteribil på grunn av disse få lange turene.

For de 10% av husstandene som har behov for to biler, er mulighetene større. Her kan batteribilen brukes som bil nummer en, mens bensin-/dieselbilen som er dyrere i drift, brukes når man skal på lengre turer eller har behov for to biler samtidig.

 

7a69a5e8ec54342b059023216e1bf9e8.jpeg

Undersøk kjøremønsteret

Går dere med planer om å skaffe/bytte ut en av deres to biler, vil vi utfordre dere til å kartlegge bruken av bilene deres frem mot sommeren. Kan en batteribil dekke behovet til en av bilene?

Finner dere ut at batteribilen er noe for dere og dere bor på Østlandet, er det mulighet for prøvekjøring av ulike merker i Oslo 9-10. juni. Da vil Bellona sammen med andre, ha en stor stand med elbiler under «bilfri»-dag.

 

7f68fe81282511a55e2cb4a10f115594.jpeg

Batteribil beste kjøpet for tobilsfamilier

Noen dager senere, fra 1. juli, vil elbiler være fritatt for merverdiavgift. Det vil si at prisen synker radikalt. Ved gjennomsnittlig kjørelengde, vil kostnadene ved å eie og bruke en batteribil i forhold til en liten bensinbil, være like.

En familie med to biler har mulighet for en ytterligere gevinst. En batteribil er dyrere i innkjøp, men billigere i drift enn en liten bensinbil. Som sagt ovenfor kommer man likt ut ved normalt bruk. En familie med stort transportbehov, har mulighet for å utnytte batteribilen mer intensiv. Dette vil gi besparelser på drivstoffbudsjettet, noe som gjør batteribilen til et bedre kjøp enn en tilsvarende bensinbil.

I tillegg er elbiler fritatt for bompenger og parkeringsavgift på offentlige plasser. Forsikringen er også normalt billigere.